10 Parmak Klavye Nedir? Nasıl Hızlı Klavye Kullanılır!
  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
Trendlerdeki Yazı

10 Parmak Klavye Nedir? Nasıl Hızlı Klavye Kullanılır!

10 Parmak klavye konusu malumunuz dijitalle ilgilenen pek çok kişinin isteklerinden biridir.

0

10 Parmak klavye konusu malumunuz dijitalle ilgilenen pek çok kişinin isteklerinden biridir.

Hayatımıza dokunan, beklenti yaratan ve hepimiz için daha renkli bir süreç yaratan yazı işleri, klavye tarzlarına göre de şekillenir ve hepimiz için bir renk oluşmuş olur. Bu süreçlere dair daha farklı daha etkili ve daha yoğun bir denge ile kendiniz için de organize edilen çözümleri kullanmış olursunuz. Bilgisayar kullanmanın belki de en büyük avantajlarından biri klavye ile derdimizi rahat yazmaktır.

Telefon klavyelerine oranla çok daha özgür bir alan yaratan bilgisayar klavyeleri, bizler için büyük ihtiyaçlar yaratıyor.Bu tarz durumlar da olunca zaman içerisinde 10 parmak klavye konuları da gündeme gelmeye başlıyor. Hızlı klavye teknikleri ve alternatif klavye çalışmaları için önerimiz kesinlikle klavye öğrenmeniz olacaktır. Peki ama neden hızlı klavye kullanılıyor ve bunun tam olarak tekniği nedir? Yarışmalarda alınan derecelerin sırrı nerede? Gelin birlikte en hızlı yazı klavyesi üzerine konuşalım.

10 Parmak klavye nedir? Niye yazı yazmak için 10 parmak?

Aslında teknik olarak bakarsak diğer türlüsü mümkün değil. Yani istisnaların kaideyi bozmaması konusuna değinmezsek, klavyeler hep 10 parmak kullanılıyor. Liselerde bu konu daktilografi derslerinde işletiliyor (özellikle bölüm liselerinde). F klavye tekniklerini kullanarak çok hızlı yazı yazmak üzerine çalışmalar yapılıyor. Yani 10 parmak için F klavye konusu gündeme geliyordu. Hatta lise dönemlerinde bu konu daha uzun anlatılıyordu. 10 parmak derslerinde genellikle asla silme tuşu olmaz ve geri dönme olmaz. O yüzden o kadar hassas ve dikkatli yazmak gerekir yazıları. Sadece 10 parmak ile.Eski dönemlerde yazı yazma işini genellikle daktilolar ile yapıyorlardı malumunuz ve bu tarz durumlar da hepimizi etkilemeye başlamıştı. Daktilolar bilgisayarlardan çok önce gelen bir teknoloji gibi görünse de, hızlı yazmak için çok da kullanışlı değildi. Bu yüzden daktilo yazarken bir şekilde geri dönüş olmuyor ve silme işlemi yapılmıyordu. Bu da ekstra dikkat istiyordu o yüzden. Hızlı yazı yazınca daktilolar sıkışıyordu hatta. Bu sıkışma durumunu azaltmak için daktilolar adına geniş bir yazı dizilimi yapıldı. En çok kullanılan harfler en uzak yerlere yerleştirildi ve böylece artık yazılar hızlı yazılmayacaktı. Yani daktilo sıkışmayacaktı. 

10 parmak yazmanın F klavye ile ilişkisi nedir?

Zaman geçti ve klavyeler artmaya başladı. Bu da hızlı yazı yazma konusuna dair ihtiyaçları artırdı. Zabıt katiplerinden tutun da hızlı yazı yazmanın derdine düşen pek çok klavye için daha hızlı yazı yazılması gerekiyordu ve standart klavyeler ile bu pek mümkün değildi. Standart klavyeler de Q klavye olarak karşımıza çıkıyordu.Bunun üzerine Türk mühendisler bir çalışma yapmak istedi. Türk dilcileri tarafından yapılan çalışma ile en çok kullanılan Türkçe harfler yan yana getirilerek f klavye üretildi. Yani F klavye, tamamen Türkçe özlü bir klavye oldu. En çok kullanılan harfler bir arada, en az kullanılan harfler çok uzaklarda idi. Bu da haliyle en hızlı klavye olmasında önemli bir rol oynuyordu.Bu durumdan hemen sonra bütün kurumlarda F klavye kullanılmaya başlandı. Zaman içerisinde tabi çoğu kurum globalliğin kurbanı olarak yine standart klavyelere geçiş yaptı ama F klavyeler hızlı yazı yazmak isteyenler için hala önemli bir seçenek oldu diyebiliriz.

F Klavyelerde duruşun önemi nedir?

Bu klavyelerde duruşun önemi çok büyüktür. Şuan önünüzde bulunan klavyede F ve J tuşuna hiç dikkat ettiniz mi? Bu tuşların üzerinde bir tik bulunuyor. Tırtık gibi de düşünübelirsiniz. Bunun amacı sağ ve sol baş parmaklarımızın o tırtıkları bulup klavyeye oturtmasını sağlamaktır. Yani sol ve sağ baş parmağımız bu tuşlara konuyor ve ellerimiz klavye için en uygun pozisyonda durmuş oluyor.Bu sayede en çok kullanılan harflere çok daha yakın olduğunuz için, hızlı yazı yazabiliyorsunuz. Tabi bunun için de bazı planlamalar ve egzersizler gerekiyor. İnsan beyni buna alışınca zaten yazı yazarken klavyeye de bakmamaya başlıyorsunuz bir süre. Elleriniz o klavyedeki tırtırlı yere oturunca hangi klavye olursa olsun dilini F klavye yaparak yazılarınıza büyük bir hız katabiliyorsunuz.F klavye kullananların hemen hemen %100’ü ezbere kullandığı için klavyeye bakmazlar ve tuş yerleri aramazlar. Sadece iki baş parmağı o tırtırlı yere yerleşsin yeterli. Gerisini parmaklar kendisi bulacaktır zaten. Kas hafızası ya da adı her ne ise oturan bu sistem, düzenli bir klavye yapısını bizlere yansıtacaktır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

SanalTus.Com Administrator

Yorum Yap