Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği’ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Yeni düzenlemeye göre, sahte veya yanıltıcı belge düzenlediği/kullandığı yönünde vergi inceleme raporu düzenlenen mükelleflerden, raporun kesinleşmesi beklenmeden 5 kat teminat talep edilecek.
Bu teminat yükümlülüğü, hakkında vergi inceleme raporu düzenlenen mükellefler için raporun vergi dairesi kayıtlarına girdiği tarih ile kesinleşmesi arasındaki süreyi kapsayacak. Mükelleflere, tebliğ edilecek bir yazıyla teminatlarını 30 gün içinde tamamlamaları istenecek.
Uyumlu mükelleflere vergi indirimi hakkı tanıyan şartları taşıyan mükellefler ise teminatın verileceği yılda sunulması gereken bir önceki yıla ait gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden beşte bir oranında teminat verecek. Bu düzenleme, vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi güçlendirmeyi ve vergi gelirlerinin güvence altına alınmasını amaçlıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]