Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yatay başlangıç yaptı. Dünkü kapanışını 14.396,54 puandan tamamlayan endeks, açılışta önceki kapanışa göre 0,15 puanlık artışla 14.396,69 puana ulaştı.
Bankacılık ve holding endekslerinde güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksinde, bankacılık sektörü yüzde 0,18, holding sektörü ise yüzde 0,25 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en dikkat çekici yükseliş yüzde 1,35 ile madencilik sektöründe görülürken, en büyük düşüş yüzde 4,43 ile bilişim sektöründe yaşandı.
Küresel piyasalar, ABD Hazine Bakanlığı’nın uzun vadeli tahvil geri alım operasyonlarının büyüklüğünü artırma kararı sonrası karışık bir seyir izliyor. Bu adımın tahvil piyasalarında geçici bir rahatlama sağlayabileceği beklentisi oluştu.
Ancak, yüksek kamu harcamaları ve enflasyonist ortamın ekonomiler üzerindeki olumsuz etkileri borsalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. ABD Hazine Bakanlığı’nın borçlanma maliyetlerini düşürme planının kısa vadeli bir çözüm olacağı ve yüksek enerji fiyatlarının enflasyon endişelerini artıracağı yönündeki endişeler, tahvil piyasasındaki rahatlamanın sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor.
Yatırımcılar, ABD Hazinesi’nin tahvil geri alımlarını artırma hamlesini borçlanma maliyetlerini düşürmeye yönelik geçici bir önlem olarak değerlendiriyor. Analistler, ABD Hazine Bakanlığı’nın bu müdahalesinin, politika yapıcıların tahvil getirilerindeki hızlı artıştan duyduğu endişeyi gösterdiğini ancak tahvil piyasasındaki riskleri tamamen ortadan kaldırmayacağını öngörüyor.
Bugün yurt içinde tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. Yurt dışında ise imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 14.500 ve 14.600 puan seviyeleri direnç, 14.300 ve 14.200 puan seviyeleri ise destek olarak izlenecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]