
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen milli hızlı trenin seri üretim sürecinin başladığını duyurdu. İlk milli hızlı tren setinin testlerinin başarıyla sürdüğünü belirten Uraloğlu, ikinci setin üretimine geçildiğini açıkladı.
Bakan Uraloğlu, saatte 225 kilometre işletme hızına sahip ilk setin, dinamik seyir emniyeti testleri kapsamında saatte 250 kilometre hıza ulaştığını bildirdi. İlk setin testleri devam ederken, ikinci milli hızlı tren setinin üretimine başlanmasıyla seri üretime geçildiğini vurguladı. Uraloğlu, 2027 ve 2028 yıllarında toplam 14 milli elektrikli hızlı tren seti üretmeyi hedeflediklerini belirtti.
8 araçtan oluşan ve 577 yolcu kapasitesine sahip tren setlerinin yerli mühendislik kabiliyetleriyle geliştirildiği bilgisini veren Uraloğlu, trenlerin kritik bileşenleri olan Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi ile Cer Sistemi’nin ASELSAN işbirliğiyle yerli ve milli olarak tasarlandığını ve üretildiğini ekledi.
Uraloğlu, seri üretimin Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikasında devam edeceğine dikkat çekti. 18 bin metrekarelik alanda inşa edilen fabrikanın yüzde 90 seviyesinde tamamlandığını kaydeden Uraloğlu, fabrikanın tamamlanmasıyla milli hızlı tren setlerinin üretim, montaj ve test süreçlerinin tek çatı altında gerçekleştirileceğini söyledi.
Yeni fabrikanın ayda bir hızlı tren üretebilme kapasitesine sahip olacağını belirten Uraloğlu, seri üretim çalışmalarının bu yeni tesiste sürdürüleceğini sözlerine ekledi.






















Reklam & İşbirliği: [email protected]