
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T3 Vakfı yürütücülüğünde, TRT’nin iletişim paydaşlığında düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda devam ediyor. Festival kapsamında Kültür ve Medeniyet (KÜME) Vakfı tarafından düzenlenen KÜRE Konuşmaları’nın kapanış programı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST’in bu yılki katılım rekorlarına ulaştığını belirtti.
Şanlıurfa’daki etkinliğin coşkusunu ve atmosferini öven Bayraktar, festivalin ana ruhunu gençlerin ve çocukların oluşturduğunu vurguladı. Yoğunluğa rağmen alanın adeta bir ‘harikalar diyarına’ dönüştüğünü ifade eden Bayraktar, “TEKNOFEST güncel katılımda rekor kıra kıra gidiyor. Gördüğümüz kadarıyla Şanlıurfa’da en güzel TEKNOFEST deneyimini yaşıyoruz. Emek veren tüm kurumlara ve arkadaşlara yürekten şükranlarımı iletiyorum.” dedi.
Uzay çalışmaları ve ‘Kızılelma’ hedefiyle ilgili bir soruya yanıt veren Selçuk Bayraktar, ‘Kızılelma’nın ‘yaklaştıkça uzaklaşan bir mefkure’ olduğunu söyledi. Bu vizyonun gençler tarafından benimsenmesinin önemine değinen Bayraktar, en büyük mutluluğunun, gençlerin Kızılelma mefkuresini ülkenin faydasına ve tam bağımsızlık hedefine yönelik bir amaç olarak görmesi olduğunu belirtti. Milyonlarca gencin bu doğrultuda yarışmalara başvurması ve girişimler geliştirmesiyle insanlığın faydasına üretim yapmasının en büyük Kızılelma olduğunu ifade etti.
Azerbaycan’dan gelen yarışmacıların TEKNOFEST Güneydoğu’daki başarısına da değinen Bayraktar, Azerbaycan’da düzenlenen TEKNOFEST’in de muazzam olduğunu ve orada da bir ‘TEKNOFEST kuşağının’ yetişmeye başladığını gözlemlediklerini söyledi. Etkinliğe 97 ülkeden katılım sağlandığını ve gönül coğrafyasından gelen ilginin memnuniyet verici olduğunu ekledi.
Türkiye’nin küresel konumlama sistemi kurma hedefiyle Fergani Uzay’ın çalışmalarının sürdüğünü belirten Bayraktar, Baykar’ın 20 yılı aşkın sürede dünyanın en büyük SİHA üreticisi haline geldiğini ve 40 ülkede faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Milli Teknoloji Hamlesi’nin uzun soluklu bir maraton olduğunu ve birçok mühendislik problemi çözmeyi gerektirdiğini, ancak kararlılıkla hedeflere ulaşılacağına inandığını söyledi.
Milli Teknoloji Hamlesi ile gelecekte yaşanması beklenen tersine beyin göçüyle ilgili bir soruya Bayraktar, bu sürecin çoktan başladığını ve binlerce akademisyen ile teknoloji insanının geri dönüşlerinin görüldüğünü belirtti. Gençlere yönelik tavsiyesinde ise hedeflerini yüksek tutmalarını ve asla azla yetinmemelerini istedi. Kendilerinin ‘Acaba yapabilir miyiz?’ kuşağı olduğunu, gençlerin ise ‘Yaptık mı dünyanın en iyisini yaparız’ kuşağı olduğunu vurgulayan Bayraktar, gençlerden beklentilerinin çok daha yüksek olduğunu ve bu ateşin içlerinde yandığını dile getirdi.






















Reklam & İşbirliği: [email protected]