AB, Dijital Hizmetler Yasası çerçevesinde, sosyal medya platformlarını İsrail ile Filistin arasında patlak veren savaşla ilgili dezenformasyon yayılımını engellemeye çağırıyor. Bu kapsamda, daha önce 24 saatlik süre tanıdığı platformlara, bu sefer Meta ve TikTok için bir haftalık süre verdi. TikTok, bu talebe yanıt olarak şeffaflık raporunu önümüzdeki hafta yayımlayacağını bildirdi.
AB’nin bu talebi, terör ve şiddet içerikli haberlerin ve nefret söyleminin yayılmasından kaynaklanan endişeler üzerine geldi. Özellikle, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırıları sonrasında bu endişeler arttı.
Daha önce Twitter’a benzer bir uyarıda bulunan AB, Twitter’ın 24 saat içerisinde cevap vermesini istemişti. Bu uyarının ardından Twitter, Hamas’a bağlı bazı hesapları platformdan kaldırmıştı.
AB’nin, Meta, TikTok, Twitter ve Google’a yönlendirdiği önceki mektuplar, yeni AB teknoloji yasaları çerçevesinde resmi olarak bağlayıcı olmasa da, şimdi Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında bu firmaların belirlenen sürelerde yanıt vermesi bekleniyor.
Eğer DSA’ya uyulmazsa, bu, bir şirketin küresel gelirinin yüzde 6’sına kadar varabilecek para cezalarına ve platformun askıya alınmasına yol açabilir.
Bu yeni adımda AB Komisyonu, Meta ve TikTok’tan iki farklı son tarihte cevap bekliyor: 25 Ekim’de “krize müdahale” konusunda bilgilerin sunulması ve 8 Kasım’da seçim bütünlüğünün korunması hakkında sorulara cevap verilmesi.
TikTok, bu taleplerin yanı sıra, Kasım ayında çocuk kullanıcılarını çevrimiçi ortamda nasıl koruduğuna dair Avrupa Komisyonu’na bilgi vermekle yükümlü.
Bir TikTok sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Avrupa topluluğumuzu koruma çabalarımız hakkında daha fazla bilgi ekleyeceğimiz DSA kapsamındaki ilk şeffaflık raporumuzu önümüzdeki hafta yayınlayacağız” ifadelerini kullandı.