Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1. güç ünitesinde, devreye alma programının önemli bir aşaması olan temsili nükleer yakıt yükleme işlemi başarıyla tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplam 163 temsili yakıt demeti reaktör basınç kabına yerleştirildi.
5 gün süren ve Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) gözetiminde gerçekleştirilen bu operasyon, gerçek yakıt yüklemesinin bir provası niteliği taşıyor. Uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak yapılan testler, tesisin mekanik, hidrolik, termal sistemleri ile yapısal dayanıklılığını denetledi.
Temsili yakıt yükleme operasyonunun ardından reaktörün üst ekipmanlarının montajına geçilecek. Bu aşama tamamlandığında, 1. güç ünitesi için reaktör tesisinin soğuk ve sıcak testleri gerçekleştirilecek. Bu testler, santralin devreye alınmasındaki kritik adımlardan biridir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yıl sonuna kadar ilk elektrik üretimini hedeflediklerini belirtti. Bayraktar, nükleer enerjiyi Türkiye’nin enerji sepetinde güçlü bir kaynak haline getirme vizyonunu vurgulayarak, Akkuyu’nun yanı sıra Sinop, Trakya’daki yeni santraller ve küçük modüler reaktörlerle 2050’ye kadar nükleer kapasiteyi 20 bin megavata ulaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Akkuyu Nükleer AŞ’den verilen bilgiye göre, kullanılan temsili yakıt demetleri, gerçek yakıtlarla aynı tasarım özelliklerine, ağırlık ve boyutlara sahip olup, nükleer malzeme içermiyor. Bu demetler, Rosatom’un Yakıt Bölümü’nde üretildi.
Temsili yakıt demetlerinin yüklenmesi, fiziksel devreye alma öncesindeki soğuk ve sıcak testler için son hazırlık adımlarından birini oluşturuyor. Bu operasyon, uzmanlara reaktörün hidrolik özelliklerini test etme ve yakıt yükleme makinesinin kullanımını uygulama imkanı sunuyor.
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh, temsili demetlerin, nükleer yakıt yükleme sürecine yönelik kapsamlı bir hazırlık ve test aşaması olduğunu belirterek, ekipmanların ve personelin bir sonraki devreye alma aşamasına hazır olduğundan emin olduklarını söyledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]