İçindekiler
Türkiye’nin İlk Kuantum Araştırma Laboratuvarı: KUANTAL
ASELSAN, kuantum teknolojileri alanında çalışmalar yapmak amacıyla Kuantum Araştırma Laboratuvarı’nı (KUANTAL) kurarak Türkiye’nin geleceğin teknolojilerine hazırlanmasına öncülük ediyor. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesinde bulunan laboratuvar, kuantum teknolojilerindeki bilgi birikimini artırarak ASELSAN üzerinden yerli ve milli sistemlere dönüşüm sağlamayı hedefliyor.
Ülkenin Tek Kuantum Araştırma Laboratuvarı
KUANTAL, sahip olacağı deneysel yetenekler ve araştırma olanakları ile ülkenin tek, dünyada da sayılı araştırma laboratuvarlarından biri olmayı hedefliyor. Laboratuvar, deneysel altyapılar ve akademik işbirlikleriyle yüksek etkili araştırma ve prototip geliştirme faaliyetlerine ev sahipliği yapacak.
ASELSAN’ın Tüm Alanlarında Yararlanılacak
ASELSAN, kuantum teknolojilerine odaklanarak gelecekte daha yüksek performanslı ürünler geliştirmeyi hedefliyor. Bu çalışmaların sonuçları, ASELSAN’ın faaliyet gösterdiği tüm alanlarda kullanılacak ve ürünlerin sensörlerden bilgi sistemlerine kadar yeteneklerini artıracak.
Kuantum Teknolojileri ile Güvenlik Artıyor
Kuantum alanındaki araştırmalar, sensörlerin daha iyi çalışmasına olanak sağlayarak haberleşme, algılama, bilgi sistemleri ve kriptoloji gibi alanlardaki yetenekleri artırıyor. Kuantum sistemleri, karıştırılamayan, taklit edilemeyen ve müdahale halinde fark edilen yapılar sunarak güvenliğin artmasına yardımcı oluyor.
Beyin Göçü Önleniyor
KUANTAL, kuantum teknolojileri alanında yetişmiş insan kaynağının sınırlı olduğu bir alanda beyin göçünü durdurma ve ülkeye beyin göçü sağlama konusunda önemli bir rol oynuyor. Laboratuvar, Türkiye’den davet alan ve yurt dışında çalışan kuantum araştırmacılarını ülkede tutarak beyin göçünü engelliyor.
ASELSAN, ilerleyen dönemde KUANTAL aracılığıyla Türkiye’nin Kuantum Strateji Yol Haritası’nın oluşturulmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.