İçindekiler
İtalyan Bilim İnsanları 36 Antik Mezarı Ortaya Çıkardı
Asvan şehri, 4.500 yıl önce kurulduğunda önemli bir ticaret, taş ocağı ve askeri bölgeydi. Ancak bölge halkının yaşamı uzun süre gizemini korudu. İtalyan bilim insanları son beş yıldır bölgede çalışmalar yürütüyordu ve yakın zamanda 900 yıl boyunca tekrar tekrar kullanılmış, her biri 30 ila 40 mumya içeren 36 mezarı ortaya çıkardı.
Mezarlar Bulaşıcı Hastalıklardan Etkilenmiş Aileleri İçeriyor
Mezarların çoğunda muhtemelen bulaşıcı hastalıklardan ölmüş ailelerin bulunduğu öğrenildi. Milan Üniversitesi’nden arkeolog Patrizia Piacentini, mezar alanının yaklaşık 82 bin km genişliğe sahip olduğunu ve tepede katmanlar halinde düzenlenmiş 10 kadar antik mezar terası bulunduğunu belirtti.
Asvan: Ölüler Şehri
Piacentini, bulunan mezarları değerlendirirken, “Bu gerçekten muhteşem bir buluştu, Mısır’da benzeri olmayan bir şeydi. Bir zamanlar Asvan’da yaşayan insanlar tepeyi mezarlarla kapladılar. Bir nevi Ölüler Şehri.” şeklinde yorumda bulundu.
Asvan: Tarihin İzinde
Dünyadaki en eski şehirlerden biri olan Asvan, Nil Nehri’nin doğu kıyısında yer alıyor. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehir, granit sağlayan taş ocakları ve askeri bir karakol olarak da kullanılmıştır.
36 Mezar, MÖ 6. yüzyıl ile MS 9. yüzyıl Arasına Tarihleniyor
36 mezarın MÖ 6. yüzyıl ile MS 9. yüzyıl arasına işaret ettiği belirtiliyor. Kazılar sırasında farklı sınıflardan insanların farklı şekillerde gömüldüğü de ortaya çıktı. Mumyalar üzerinde yapılan incelemelerde, gömülenlerin yüzde 30 ila 40’ının gençlik yıllarında, yeni doğmuşken veya ergenlik çağında öldüğü tespit edildi.