Az yemek kilo verdirir mi? Uzman yardımı olmadan yapılan hatalı diyetler sonucunda bozulan metabolizma, kilo vermeyi zorlaştıran en önemli sebeplerden biridir.Bununla birlikte, bazılarının teraziye üzülmesine neden olabilecek başka birçok neden vardır. Örneğin; Sanki genetik olarak kilo almaya yatkınım! Beslenme ve Diyet uzmanı Alev Erkan bu duruma dikkat çekerek, az yemeye rağmen kilo verilememesinin 7 nedenini açıkladı.İşte Nedenleri Ve Çözümleri:1. Harcadığınız enerji, aldığınız kalori miktarından daha azdır: Zayıflama diyetlerinin en önemli özelliği, günlük besinlerden aldığımız kalorinin yaktığımız kaloriden daha az olmasını sağlamaktır.Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve tüm gün masa başında çalışıyorsanız günlük kalori harcamanız düşük olsa da zamanla bazal metabolizma hızınız düşebilir. Yani daha az yiyip çok az kalori alsanız bile vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşır.2. Metabolik hızınız yavaş olabilir: Metabolik hız basitçe; Yiyeceklerden aldığınız enerjinin vücuttan kalori olarak yakılma kapasitesini ifade eder. metabolizma hızı; Yaş, cinsiyet, hormonlar, fiziksel aktivite, vücut ısısı, tüketilen besinler gibi birçok durumdan etkilenir.
A yemek kilo verdirir mi?
Metabolizma hızının yüksek olması gün içinde daha fazla enerji harcamanızı sağlar. Aksine metabolizma hızınız yavaşsa daha az yemenize rağmen daha zor kilo verirsiniz. Gerçek bazal metabolizma hızınız tükettiğiniz oksijen miktarına göre belirlenir.Bu amaçla geliştirilmiş özel cihazlar ile aldığınız oksijene bağlı olarak ölçümler yapılır. Sorunun metabolizma hızından kaynaklandığı düşünülüyorsa bu cihazlarda ölçüm yapabilirsiniz.3. Besin miktarını doğru belirleyemiyorsunuz: Besin tüketiminizi detaylı sorgulayın. Örneğin az yemek yediğini belirten kişiler aslında daha fazla ekmek tüketebilir, zeytinyağını sağlıklı olduğu için bol kullanabilir, daha fazla meyve yiyebilir, farkında olmadan avuç avuç kuruyemiş yiyebilir veya çok fazla alkol tüketebilir.Her sağlıklı gıdanın sınırsız tüketileceği anlamına gelmediğini unutmayın. Örneğin; Zeytinyağı ve fındık gibi sağlıklı besinlerin yanı sıra ceviz gibi kuruyemişler aslında az miktarda kalori içerir. Normalde 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yapılan 1 porsiyon sebze yemeği yaklaşık 100 kalori iken, sağlıklı olarak yağ ilave edildiğinde bu rakam 300-400 kaloriye kadar çıkabilmektedir.4. İnsülin direnciniz olabilir: Normalde tükettiğimiz gıdaların çoğundan biraz şeker alırız. Bu şekerin karaciğer, kaslar ve yağ dokusu gibi organ ve dokular tarafından kullanılması gerekir. İnsülin hormonu bu şekerlerin dokular tarafından kullanılmasına yardımcı olur.Ancak dokular insüline karşı direnç geliştirmişse artık bu besini gerektiği gibi kullanamazlar. Yani kalori harcamanız daha zor hale gelir ve bunun sonucunda daha zor kilo vermeye başlarsınız.
Az yemek yiyerek kilo verilir mi?
5. Kullandığınız ilaçların yan etkileri olabilir: Kilo aldırabilecek ilaçlar vardır. Kortizon ve antidepresanlar bunların arasındadır. Doğum için kullanılan bazı ilaçlar ve bazı hormon tedavileri kilo alımına neden olabileceği gibi kilo vermeyi de zorlaştırabilir. Bu ilaçlar enerji harcama oranını azaltabilir, iştahı artırabilir ve vücutta su tutabilir.6. Uyku saatleriniz düzensiz olabilir: Kilo vermede diyet ve fiziksel aktivite ön plana çıksa da uykunun da önemli olduğunu unutmamak gerekir.
Az yemek yemenin faydaları
Bunun başlıca iki nedeni; metabolizmayı kontrol eden birçok hormonun gece uykusu tarafından düzenlendiği ve genellikle geç yatan veya düzensiz uyuyan kişilerin abur cubur yemeye daha yatkın olduğu gerçeği.7. Kilo vermenizi engelleyen bir hastalığınız olabilir: Bazı hastalıklar metabolik hızı yavaşlatarak kilo vermeyi zorlaştırabilir, insülin direncinin gelişmesine neden olabilir veya obeziteyi tetikleyebilir.Örneğin, hipotiroidizm metabolik hızı yavaşlatarak kilo vermeyi zorlaştırabilir. Cushing sendromunda kortizol hormonunun aşırı salgılanması nedeniyle kilo kaybı daha zor hale gelir.