Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün kısa pistli gemilerden kalkma kabiliyetine sahip olduğunu ve ilk uçuşunun geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirildiğini söyledi. Bayraktar, şu anda 8. uçuşunu yapmaya devam ettiklerini ve 6 saat boyunca sürekli uçtuğunu belirtti. Bayraktar TB3’ün kısa pist gemilerine konuşlandırılıp göreve başlaması için çalışmaların sürdüğünü ve plana göre 2024 yılında görevinin başlayacağını açıkladı.
İnsansız hava araçlarının önemi
Selçuk Bayraktar, insansız hava araçlarının en büyük katma değerinin içerisindeki yüksek teknoloji ve yazılımlar olduğunu belirtti. İnsansız hava araçlarıyla ilgili çalışmaların köklerinin Türkiye’deki havacılık tarihine dayandığını vurguladı ve Milli Teknoloji Hamlesi’nin bu köklere dayanan bir çalışma olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin havacılık tarihine göz atış
Bayraktar, Türkiye’deki havacılık tarihine değinerek, Osmanlı İmparatorluğu döneminde havacılık cemiyetlerinin kurulduğunu ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında büyük bir atılım yaşandığını söyledi. Ancak, 1950’ye kadar Türkiye’de havacılık çalışmalarının akamete uğradığını belirtti. Bayraktar, Milli Teknoloji Hamlesi’nin bu durumu düzeltmeyi amaçladığını söyledi.
Türkiye’nin insansız hava aracı geliştirme süreci
Bayraktar, Türkiye’nin insansız hava aracı geliştirme sürecini anlattı. İlk robot uçaklarını 2004 yılında uçurduklarını ve 2007’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim ettiklerini belirtti. 2009’da Bayraktar TB2’nin ilk uçuşunu gerçekleştirdiklerini ve o günden