1. Ana Sayfa
  2. Haberler

Bebeklerde Atopik Dermatit (EGZAMA) Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde Atopik Dermatit (EGZAMA) Belirtileri  ve Tedavi Yöntemleri
0

Atopik dermatit nedir?

Uzun süreli yani kronik bir cilt rahatsızlığı. Çok yaygın bir hastalıktır ve ciltte kaşıntıya neden olur. Çocuklarda ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Genellik bebekler 3-6 ay aralıklarında iken ortaya çıkar. 

Atopik Dermatit’e ne sebep olur ?

  1. Genetik : Ailenizde alerji veya egzama öyküsü varsa çocuğunuzda da olması muhtemeldir.
  2. Bağışıklık sistemi : Tam gelişmemiş bir bağışıklık sistemi cildin koruyuculuk yeteneğini etkileyebilir ve devamında egzama oluşabilir.
  3. Dış Etkenler: Kışın soğuk hava, Sıcak Hava, Kuru ortam, Yetersiz nem gibi etkenler de egzamaya neden olur.

Eğer ailenizde egzama öyküsü varsa bu çocuğunuza genetik yoldan ulaşabilir. Bir başka faktör ise çocuğunuzda alerji var ise bu egzamayı tetiklebilir.

Atopik dermatitin belirtileri nelerdir?

Belirtiler bir anda ortaya çıkabilir ya da görünüp kaybolabilirler.bebeklerde yüz, boyun, kafa, dirsek ve dizlerde genellikle kızarıklar olarak görülür.

  1. Kuru cilt
  2. Kaşıntı
  3. Kızarıklık ve şişlikler
  4. Kızarıkların kabuklaşması ve içinin su dolu olması
  5. Göz ve çevresinde renk değişimleri

Atopik dermatit nasıl tespit edilir?

Sağlık görevlileri atopik dermatit’i tespit etmeden evvel size yukarıda yazdığım egzama sebeplerini soracaktır. Alerji ve ya genetik transfer var mı? El ile muayene aşamasında ise kızarıklık ve kaşıntılı bölgeri tespit etmeye çalışacaktır.  Bunlar yeterli gelmediğinde deri veya alerji testleri istenecek ve sonrasında teşhis konulacaktır.

Atopik dermatit nasıl tedavi edilmelidir?

Atopik dermatit’in genel bir tedavisi yoktur. Tedavi amacıyla yapılan şeylerin genel amacı kaşıntı ve kızarıklıkları en aza indirmektir. Tedavi yöntemi çocuktan çocuğa değişebilir. 

  1. Vücudu tahriş edici maddelerden uzak durun. Mümkünse çocuğunuzun kıyafetleri ayrı yıkayın ve anti alerjen deterjan kullanmaya çalışın.
  2. Çocuğun giydiği kıyafetlerin kesinlikle yün içerikli olmaması gerekir. 
  3. Düzenli banyo yaptırmalı ve su sıcaklığını ılık olacak şekilde ayarlamalısınız. Sıcak veya soğuk su tedaviden çok zarar verir.
  4. Bebeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmelisiniz ki kendini çizip yaralanmayı arttırmasın.
  5. Kortikosteroid krem ​​veya merhemler size önerilecektir. Bunlar genelde HİPOKORT gibi kortizon içerikli ilaçlardır. Kaşıntılı yüzeye çok ince bir tabaka halinde kullanın.
  6. Antihistaminik damla veya ilaç kaşıntıyı azaltacak ve bebeği rahatlatacaktır.
  7. Bebeğin cildini sürekli nemlendirmelisiniz. Doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz veya benim kullandığım AVEENO BABY EGZAMA THERAPY  adlı kremi bulup kullanabilirsiniz.
  8. Mısır Nişastası banyosu kaşıntıyı kesmekte birebirdir !. Ilık banyo suyuna mısır nişastası dökün ve çıkışta yine ılık su ile çocuğunuzu durulayın. Cildini yumuşatacak ve kaşıntıyı azaltacaktır.

Kısaca bebeğiniz terlememeli, kendini kaşıyarak cildini tahriş etmemeli, yünlü kıyafetlerden ve ağır deterjanlardan uzak durmalı, bebeğin cildini çok sık nemlendirmek zorundasınız. Bebeğinizin bakımında bunları dikkate alırsanız egzamanın zaman içinde kaybolup gittiğini göreceksiniz. Nerden mi biliyorum ? Bunların hepsini  bebeğimle yaşadım da oradan.. 

İlginizi Çekebilir
yarma-orbas-.jpg

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

SanalTus.Com Administrator

Yorum Yap