1. Ana Sayfa
  2. Haberler

Boza Nasıl Yapılır, Neden Yapılır, Nasıl İçilir ve Faydaları Nelerdir?

Boza Nasıl Yapılır, Neden Yapılır, Nasıl İçilir ve Faydaları Nelerdir?
0

Boza darıdan meydana getirilen koyu bir kıvamı olan açık bal rengi, besleyici ve ferahlatıcı bir içecektir. İçinde çok azca oranda alkol bulunur. Eskiden ülkemizde çok sevilip içilir, kış geceleri evlerde toplanılarak boza sohbetleri yapılırdı. Bir tek bozanın popülaritesi hala devam etmektedir ve çok sayıda bölgede çokça tüketilmeye devam edilmektedir.İçilmeden önce de ekşimesini sağlamak için içine bir miktar şeker katılır. Soğuk tutulmazsa boza dört günden fazla dayanmaz. Başka ülkelerde boza yerin başlıca ürününe bakılırsa mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday, Arnavut darısı vs. şeklinde tahılların unu, kimi süre pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuktan yapılır. Bozanın çok eski bir geçmişi vardır. Eski Mısır’da gene çok eski çağlarda Yakın Doğu memleketlerinde darıdan boza yapılırdı.Boza yapımı sonrasında kişilerin dikkatli bir şekilde bu içeceği muhafaza etmeleri gerekmektedir. Bütün bunların yanı sıra, bakır kaplar bozanın tadını ve yapısını bozduğu için muhakkak cam sürahi içerisinde bekletilmesi önerilmektedir.Bu gibi sebeplerden dolayı da kişilerin muhakkak bu gibi önerilere dikkat etmesi gerekmektedir. Kış aylarının en çok sevilen içeceklerinden biri haline gelen boza, birbirinden farklı faydalara da sahiptir. Bu sebeple de haftada birkaç gün olmak koşuluyla kontrollü bir şekilde boza içilmesi önerilmektedir.

Boza Nedir?

İçerdiği etken mayalar yardımıyla emziren annelerde süt yapımını artırır. Nitrozamin şeklinde kanserojen maddelerin vücuttaki oluşumunun önlenmesine destek verir. Bu sebeple de yeni doğum yapmış olan kadınların sütünün artması sebebi ile boza içmesi önerilmektedir. Boza içerisinde bulunan çok sayıda maya ve protein bulunmaktadır.Gribal enfeksiyon ya da virüslere bağlı hastalıkların önüne geçilmesine de oldukça etkili olmaktadır. Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici tesiri vardır. Boğaz ağrısına son derece iyi gelen boza, düzenli olarak içilmesi halinde birkaç gün içerisinde boğaz ağrısını da ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple uzmanlar tarafından da boza içilmesi önerilmektedir.Boza, her geçen gün çok daha fazla sayıda kişi tarafından tercih edilmektedir. Genel olarak kışın tüketilen boza, son derece lezzetli olmasının yanı sıra aynı zamanda birbirinden farklı faydaya da haiz olan bir içecek türüdür. Boza neyden yapılır? Sorusu, bu içeceği büyük bir keyif ile tüketen çok sayıda kişi tarafından sıklıkla yöneltilmeye devam etmektedir.

Boza Nasıl Yapılır?

A, B6, B12, C ve E vitaminleri içerir. Enerji vericidir. Çok sayıda besin öğesini içerdiğinden dolayı “sıvı ekmek” olarak da adlandırılmaktadır. Bozanın bir süre bekledikten ondan sonra üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlaması ekşimiş olduğu manasına gelir. Soğuk olarak ve üstüne tarçın serperek içilmesi tavsiye ediliyor. Ek olarak boza beklediği için toksik olmaz. Bir tek ekşir, köpürür. Kış aylarında yaşanmış olan solunum yolları enfeksiyonları ve daha çok öksürük için organik bir şifa kaynağı boza.Boza ihtiva etmiş olduğu bol oranda miktardaki A, B, C ve E vitaminleri yardımıyla soğuk algınlığına karşı savaşır. Özellikle çocuklarda bronşların rahatlamasına, balgam çıkarmanın kolaylaşmasına destek verir, böylece solunum sistemini rahatlatır. İnatçı öksürükleri bile birkaç gün içinde tamamen kesebilir. Anne adayları ve yeni anneler için de adeta bir iksir boza.Varlıklı vitamin ve mineral içinde ne olduğu yardımıyla anne sütünü artırma özelliği bulunan boza yenidünyaya gelen bebeği de pozitif yönde şekilde tesirinde bırakır. Anne sütünden bebeğe aktarılan mineral ve vitaminler bebeğin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Özellikle anne ve bebeğin sağlıklı bir kemik yapısına haiz olmasına destek verir.

Boza Neden Yapılır?

Boza, ihtiva etmiş olduğu laktik asit sebebiyle bağırsak florasını düzenleyici role sahiptir. Mide bezlerinin faaliyetlerini pozitif yönde tesirinde bırakır. Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici tesiri vardır. Öksürük tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir. Bozanın bu faydaları dikkate alınarak, kış aylarının bu güzel içeceğinden bolca miktarda bolca içmeli ve sevdiklerimize ikram etmeliyiz. Fakat bu konuda da kişilerin son derece kontrollü olmasında fayda vardır.Kalori açısından dikkat edilmesi ve içerisine eklenen tatlandırıcıların doğal olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Her geçen gün daha da fazla sayıda kişi tarafından tüketilen boza, birbirinden farklı sağlık problemini de ortadan kaldırmaktadır. Uzmanlar da, kişilerin bu gibi sağlık problemlerinin ortadan kalkabilmesi için kişilerin boza içmesinin faydalı olabileceğini belirtmektedir.Hammadde olarak bakırdan elde edilmiş bardaklar, tabaklar ve kazanlarda saklanmamalıdır. Bakır bozanın bozulmasını sağlamaktadır. Zira mermer küpler ya da cam sürahilerde bekletilmelidir ve cam bardaklar ile servis edilmelidir. Evde boza yapımı da, çok sayıda kişi tarafından gerçekleştirilse de kişiler dışarıda boza içmekten de büyük bir keyif duymaktadır. Bu da kişilerin tamamen kendi tercihlerine bağlı olarak değişmektedir.

Boza Nasıl İçilir?

Boza darı irmiği, şeker ve sudan üretilen bir içecektir. İçilirken genel anlamda yanında beyaz leblebi tercih edilmektedir. Araştırmalar sonucunda bozanın sağlık için çok sayıda faydası bulunmaktadır. Boza tüketmenin dikkat edilmesi gereksinim duyulan bir ekip kuralları vardır. Bozanın saymakla bitmez yararlarına karşın aşırı oranda alındığında boza zararları ile yüzletilmesi gerekecektir.Yüksek kalorisi kilo almaya eğilimli olanlar için tehlikelidir. Bunu içerken denetim altında tüketmek çok önemlidir. Boza tarifi, herkes için farklı olsa da genel olarak yapılan tarif kişiler tarafından son derece beğenilmektedir.Boza mayalanan bir içecektir. Yapımında mayalanma olduğundan çok fazla tüketilmemelidir. Mayalanan ürünlerin genel olarak kişiler üzerinde şişkinlik yaptığı bilinmektedir. Bunlar ishal ve kabızlık durumudur. Şeker hastaları için tehlikelidir. Şeker hastaları için bu fazlalık risk taşımaktadır. Gelişim döneminde çocuklara çok fazla içirilmemelidir.Yapılışı 8-9 yüzyıl öncesi Mezopotamya’ya İlk dayanan bozanın, Türklerin göçleriyle dünyaya yayıldığı Boza, bundan dolayı Türk içeceği olarak bilinmektedir. Faydaları saymakla bitmeyen bozanın tüketimi, maalesef geçmişe oranla günümüzde iyice azalmıştır.Boza, içerdiği laktik asit sebebiyle bağırsakların florasını düzenleyici role haizdir. Mide bezlerinin faaliyetlerini olumlu etkisinde bırakır. Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır. Öksürük tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir.Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceklerinden biri olan boza, çok sayıda kişi tarafından büyük bir keyif ile içilmeye devam etmektedir. Son derece lezzetli olmasının yanı sıra aynı zamanda faydalarının da bulunmasına karşın, özellikle de kadınlar tarafından bu içeceğin kaç kalori olduğu büyük bir merak konusu haline gelmektedir. Bir orta boy bardaktaki boza, ortalama olarak 350 kaloridir.İçerisine tarçın ve sarı leblebi koyularak da içilen boza, kişilerin içini ısıtma konusunda son derece etkili olan da bir içecektir. Bu sebeple de kış aylarının başlaması ile birlikte boza satışlarında da büyük artış söz konusudur. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken konulardan biri de, kişilerin boza tüketimine son derece dikkat etmesi gerektiğidir. Çünkü içerisinde yoğun karbonhidrat olması ve kalorisinin yüksek olması gibi sebeplerden dolayı, kişilerin boza tüketimi konusunda kontrollü olmaları gerekmektedir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

SanalTus.Com Administrator

Yorum Yap