Erken Tanı İmkanı Sunan İnovatif Çalışma
ODTÜ Teknokent‘te TÜBİTAK desteğiyle Eyesoft firması tarafından geliştirilen teknoloji, çocukların göz hareketlerini yapay zeka ile analiz ederek disleksi tanısına erken evrede karar vermeye olanak sağlıyor. Proje kapsamında Ar-Ge Direktörü olan Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, göz hareketleri takip teknolojisiyle insanların bilişsel süreçlerini analiz eden çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Kısa Sürede Tanı ve Müdahale
Çağıltay’a göre, geliştirilen disleksi tanılama sistemi, çocukların okuma esnasındaki göz hareketlerini yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarıyla değerlendirerek hızlı bir şekilde geri bildirim sağlıyor. Bu sayede uzmanlar tarafından elde edilen veriler değerlendirilerek tanı konuluyor ve müdahale süreçleri erken evrede başlatılabiliyor. Daha fazla çocuğa erişim ve etkili müdahale için bu teknoloji son derece önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.
Önemli Bir Eğitim Sorununa Çözüm
Disleksi, çocukların okuma güçlüğü yaşadığı farklı bir öğrenme şekli olarak karşımıza çıkıyor. Eyesoft Genel Müdürü Sevilay İmre, göz izleme teknolojilerinin bu alanda nasıl bir fark yarattığını açıklarken, Türkçe dilinin özelliklerine uygun şekilde geliştirilen yapay zeka algoritmalarının disleksi tanısında önemli bir rol oynadığını belirtiyor.
İmre, disleksi tanılama sisteminin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedeflerinin yanı sıra, rehabilitasyon süreçlerine odaklanarak disleksi konusundaki farkındalığı artırmayı amaçladıklarını vurguluyor. Bu teknolojinin, çocukların eğitim hayatlarını olumlu yönde etkileyerek başarı düzeylerini artırmada büyük bir destek sağlayabileceği düşünülüyor.