İçindekiler
Deniz Buzlarına Ulaşıldı: Arktik Araştırma Seferi Yarı Yolunda
‘Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’ ekibi, 71 derece kuzey enleminden kuzey kutup noktasına çevirdikleri rotalarıyla deniz buzu hattına ulaştı.
Özellikle Küresel İklim Değişikliğini İnceleyen 11 Kişilik Bilim Ekibi
Seferde bulunan 11 kişilik bilim ekibi, Arktik Okyanusu’nda bulunan Barents Denizi’nde günlerdir zorlu koşullarda sürdürdükleri yolculuklarını 81 derece kuzey enleminde görülen deniz buzu hattına gelerek yarıladı. Liderleri Prof. Ersan Başar, zorlu gemi seferinde yaşadıkları deneyimleri aktararak, özellikle deniz bilimleri alanında yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Yeni Örnekleme Noktalarında Çalışmalar Yapıldı
Sefer kapsamında Nordaustlandet ve çevresindeki Brasvallbreen buzulu gibi önemli noktalarda çalışmalar gerçekleştirildi. Prof. Başar, buzul erimelerinin yoğun olduğu bu noktalarda örneklemeler yapıldığını ve küresel iklim değişikliğinin etkilerini belgelemeyi amaçladıklarını vurguladı.
Arktik Deniz Şartları ve Ekip Morali
Deniz şartlarının ekip için zorlu olduğunu belirten Başar, ekibin bu koşullara uyum sağlamak zorunda olduğunu ifade etti. Güncel deniz buzu hareketleriyle rotalarının şekillendiğini söyleyen Başar, kutup ayılarının yoğun olarak görüldüğü bir bölgede sakin hava şartlarına denk geldiklerini paylaştı.
4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi, gelecek haftalarda Arktik Okyanusu’nda sürdürdükleri çalışmaları tamamlamayı planlıyor.