1999 öncesi sigortalı olan fakat prim gün sayısı az olan kadınlar, hamilelikte geçirdikleri süreleri, doğum borçlanması sayesinde prim günlerine ekleyebilecek.
Doğum borçlanması, doğum nedeniyle çalışma hayatından bir süre boyunca uzak kalan kadınların, geriye dönük prim ödeme yapmasına imkan veren duruma denir.
DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?
İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak, Kamu görevlileri (kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle veya e-devlet kanalıyla başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.
Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin Kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak işlem sonuçlandırılacaktır. Bunun dışında e-devlet üzerinden de doğum borçlanma başvurusu yapılabilir. Doğum borçlanması yaptığınız sürenin hangi sigortalılık statüsünden (SSK/Bağkur/ES) sayılacağı da kritik bir noktadır. Genelde doğumdan önceki son sigortalılık statüsü ne ise doğum borçlanma süresinin de o statüden sayılacağı zannedilmektedir. Doğum borçlanması özellikle çalışan anneler için önemli bir durumdur. Sigortalı olarak çalışmaya devam eden anneler, bu durum nedeniyle çalışamadıkları süredeki primlerini toplu şekilde ödeyebilme imkanına sahiptir.