1. Ana Sayfa
  2. Haberler
Trendlerdeki Yazı

Fesleğen Nedir?

Pek çok kişi evlerinde çiçek yetiştirmektedir. Hem bakımı kolay hem de kokusu olarak çok fazla sevilen bitkilerden biri de fesleğen olmaktadır. Genel olarak kişilerin fesleğen nedir sorusu ne şe yaradığını bilmemelerinden kaynaklanmaktadır.

Fesleğen Nedir?
0

Pek çok kişi evlerinde çiçek yetiştirmektedir. Hem bakımı kolay hem de kokusu olarak çok fazla sevilen bitkilerden biri de fesleğen olmaktadır. Genel olarak kişilerin fesleğen nedir sorusu ne şe yaradığını bilmemelerinden kaynaklanmaktadır.

Bitki türü olarak ballıbabagiller ailesinden olan fesleğen tek yıllık bir bitki olmakta ve ılıman yerlerde yetiştirilmektedir. Yetişkin fesleğenlerin boyları ortalama olarak 20 ile 60 santimetre arasında değişkenlik göstermektedir. Yaz aylarının sonlarına doğru çiçek açmakta ve bu çiçeklerin renkleri beyaz, sarımsı ve pembe renklerde olmaktadır. Kişilerin isteklerine göre hem taze hem de kurutularak kullanılan fesleğen bitkisi pişirilerek yemeklerde, kurutulmuş hali ile de salatalarda yerini almaktadır. Fesleğen çiçeği kişilerin evlerinde güzel koku yayılması için genel olarak hava alan yerlerde kullanılmaktadır. Fesleğen tohumunun ana vatanı Güney Asya olmakta, Türkiye’de de Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı şeritlerinde yetiştirilmektedir. Fesleğen bakımı diğer çiçeklere oran ile daha kolay olmaktadır. 2 ya da 3 günde bir su verilerek, güneş alan bir yere konulması fesleğenin büyümesi için yeterli olmaktadır. Ancak arada bir kuruyup kurumadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Fesleğen kurutulduktan sonra buzdolabında ya da derin dondurucular da saklanmaktadır. Ancak bu fesleğen bitkisinin organik olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Kuru ve serin ortamlarda en fazla 6 ay süre ile bekletilmesi yeterli olmaktadır. Daha fazla bekletilen fesleğenin besin değerleri kaybolmaktadır. Fesleğenin en yüksek besin değeri olduğu dönem taze biçimde olanı olmaktadır. Fesleğen kurutulduktan sonra yapılan çayın sayısız faydası bulunmaktadır. Fesleğen otu faydaları;

  • Taze fesleğenden yapılan çayın araştırılması yapılmış ve patojen bakterilerinin oluşumunu büyük ölçüde etkilediği görülmüş olmaktadır. Yapılan fesleğen çayı vücutta oluşan ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır. Toksinlerin atılmasına ve kişilerin hazımsızlık sorununun ortadan kaldırılmasında büyük ölçüde payı bulunmaktadır.
  • Fesleğen yemek içerisinde de kullanıldığından vücut içerisinde de birden çok yararı bulunmaktadır. Bu yararlardan biri de akciğerde oluşabilecek enfeksiyonların engellenmesinde etkili olmaktadır.
  • Fesleğen mineral bakımından oldukça zengin bir bitki çeşidi olmaktadır. İçerisinde yer alan magnezyum minerali ve beta-karoten bileşeni sayesinde kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli olmaktadır. Minerallerin yanı sıra içerdiği yüksek antioksidan sayesinde vücudun bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlamaktadır. Fesleğen yaprağından yapılan çay yüksek kolesterolün düşürülmesine ve dengede tutulmasına yardımcı olmaktadır.
  • Yurt dışında yapılan bir araştırmaya göre diyabet hastalarına 40 gün süre ile kurutulmuş fesleğen verilmiş ve sonrasında ölçümler yapıldığından açlık ve tokluk kan şekerinin düştüğü ve dengelendiği görülmüş olmaktadır. Bu yüzden diyabet hastalarının gün içerisinde kurutulmuş fesleğen yemeleri uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • Günlük yaşamdan dolayı oluşan kronik stres ve kronik strese bağlı bozukluklardan dolayı kişiler kötü dönemler geçirmektedir. Bu gibi dönemlerde fesleğen çayının kokusu ve çayın kendisi kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmaktadır.
  • Daha önce yapılan bir diğer araştırmaya göre de kişilere 6 hafta boyunca fesleğen ekstresi verilmiş ve sonuçlar gözlemlenmiştir. Kişilerin bu süre sonunda uyku, yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlarının % 39 oranında azalma görülmektedir.

Fesleğen Çeşitleri

Fesleğen bakılırken kişilerin hangi fesleğene baktığını ve buna göre kurutarak yemeklerde kullanması gerektiğini bilmesi gerekmektedir. Fesleğen çeşitleri arasında yer alan ilk fesleğen Ceneviz fesleğeni olmaktadır. Tatlı fesleğen olarak da bilinmekte ve genel olarak makarna soslarında kullanılmaktadır.Bir diğer fesleğen çeşidi de tarçın fesleğen olmaktadır. Daha çok baharat olarak kullanılan tarçın fesleğen tam olarak olgunlaşmadan yani tam büyümeden hasat edilmektedir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap