İçindekiler
- 1 Gezeravcı, Uzayda Radyasyonun Kanser Üzerindeki Etkisini İnceliyor
- 2 Uzayda Yapılan Diğer Deneyler
- 2.1 MİYOKA Deneyi: Kurşunsuz Lehimleme için Kritik Bilgiler
- 2.2 UYNA Deneyi: Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar
- 2.3 MESSAGE Deneyi: Yer çekimsiz Ortamın Genler Üzerindeki Etkisi
- 2.4 PRANET Deneyi: Propolisin Antibakteriyel Etkisi
- 2.5 gMETAL Deneyi: Uzay Araçlarının İtki Sistemlerinin Verimliliği
- 2.6 EXTREMOPHYTE Deneyi: Uzay Ortamında Bitkilerin Tepkileri
- 2.7 CRISPR-GEM Deneyi: Yeni Bitkilerin Geliştirilmesi
- 2.8 UzMAn Deneyi: Mikroalglerin Kullanımı
- 2.9 ALGALSPACE Deneyi: Alglerin Uzayda Kullanımı
- 2.10 VOKALKORD Deneyi: Sesin Uzayda Değişimi
- 2.11 OKSİJEN SATURASYONU Deneyi: Havada Oksijen Seviyesinin Hesaplanması
Gezeravcı, Uzayda Radyasyonun Kanser Üzerindeki Etkisini İnceliyor
Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) “Uzay Misyonuna Katılan Bireylerde Radyasyona Maruz Kalmanın Kanser İçin Öncül Lezyonlar Olan Periferik Kandaki Miyeloid-Kökenli Baskılayıcı Hücrelere (MKBH) Etkisini” inceledi. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Güneş Esendağlı’nın proje yürütücüsü olduğu “MİYELOİD” deneyiyle, uzayda kalış süresi boyunca maruz kalınan zorlu faktörlerin astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediği araştırıldı.
Uzayda Yapılan Diğer Deneyler
MİYOKA Deneyi: Kurşunsuz Lehimleme için Kritik Bilgiler
Astronot Gezeravcı, uzay ve savunma sanayisine kurşunsuz lehimleme konusunda kritik bilgiler sağlayacak “MİYOKA” deneyini gerçekleştirdi.
UYNA Deneyi: Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar
Gezeravcı, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasına katkı sağlaması beklenen “UYNA” deneyine başladı.
MESSAGE Deneyi: Yer çekimsiz Ortamın Genler Üzerindeki Etkisi
Gezeravcı, “MESSAGE” deneyiyle yer çekimsiz ortamdan etkilenen genlerin ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştırdı.
PRANET Deneyi: Propolisin Antibakteriyel Etkisi
Gezeravcı, Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerisi olan “PRANET” deneyini gerçekleştirdi ve propolisin antibakteriyel etkisini inceledi.
gMETAL Deneyi: Uzay Araçlarının İtki Sistemlerinin Verimliliği
Uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan “gMETAL” deneyine imza atan Gezeravcı, TÜBİTAK MAM’dan Prof. Dr. İskender Gökalp ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil’in proje yöneticisi olduğu bu deneyi gerçekleştirdi.
EXTREMOPHYTE Deneyi: Uzay Ortamında Bitkilerin Tepkileri
Gezeravcı, Tuz Gölü’nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran “EXTREMOPHYTE” deneyini sürdürdü.
CRISPR-GEM Deneyi: Yeni Bitkilerin Geliştirilmesi
Uzayda yaşayacak insanların ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermek için yeni bitkilerin geliştirilmesi hedeflenen “CRISPR-GEM” deneyi de Gezeravcı tarafından gerçekleştirilmektedir.
UzMAn Deneyi: Mikroalglerin Kullanımı
“UzMAn” deneyiyle uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılabilecek mikroalglerin potansiyelini araştıran Gezeravcı, bu alanda önemli çıkarımlar elde etmeyi hedeflemektedir.
ALGALSPACE Deneyi: Alglerin Uzayda Kullanımı
“ALGALSPACE” deneyiyle uzay ortamında alglerin oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme gibi alanlarda nasıl kullanılabileceği araştırılmaktadır.
VOKALKORD Deneyi: Sesin Uzayda Değişimi
“VOKALKORD” deneyiyle Gezeravcı, uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin ses frekanslarıyla tanımlanmasını ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların belirlenmesini amaçlamaktadır.
OKSİJEN SATURASYONU Deneyi: Havada Oksijen Seviyesinin Hesaplanması
Gezeravcı, “OKSİJEN SATURASYONU” deneyiyle yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesini hesaplayarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıkları ve rahatsızlıkları tanımlamayı hedeflemektedir.