Yüz derisinde, özellikle gözlerinin çevresinde yaygın bir şekilde beyaz sivilceler görülür. Bu sivilceleri normal sivilcelerle karıştırmamak gerekir. Bununla birlikte, bileşimleri farklıdır ve farklı muamele görmeleri gerekir.Bu kistler, keratin (protein) deri altında (dermis) biriktiğinde ortaya çıkar. Çoğu zaman gözlerinin kenarlarında çıkar ve beyazdırlar, ancak sarımsı bir renkte olabilirler ve 1 ila 2 milimetre çapında olabilirler. Aslında yenidoğanların% 50’sinde görülürler ve en çok alın, yanaklar, burun ve çenede bulunurlar. Bununla birlikte, bebeğin üst gövdesinde ve uzuvlarında da görünebilirler. Çoğu zaman bu yumrular ağrıya neden olmaz, ancak esas olarak belirli tipte kaba kumaşlarla bir mil sürtünmesi nedeniyle ciltte kızarıklık ve tahrişten muzdarip insanlar vardır.Yeni doğan bebekler söz konusu olduğunda, milin kesin nedeni hala bilinmemektedir. Bilim adamları, onlarla doğmuş olabileceklerinden bile şüpheleniyorlar. Öte yandan, yetişkinlerde genellikle daha önceki bazı cilt hasarları ile ilişkilidir, bunlar şunlar olabilir:
- Yaralı kabarcıklar
- Yanıklar
- Uzun vadeli güneş hasarı
- Uzun süreli steroid krem kullanımı
- Dermabrazyon veya lazerle cilt gençleştirme gibi prosedürler
- Cildin doğal pul pul dökülme kabiliyetinin kaybı (yaşlanma nedeniyle)
Çoğu durumda milia ciddi değildir ve birkaç ay içinde kendiliğinden geçer. Her ne kadar cezbedici görünse de, onları kendiniz çıkarmaya çalışmak aslında kötü bir fikirdir. Gözlerinin etrafını kesinlikle sıkmamaya özen gösterin.Gözlerinin kenarlarında çıkan beyaz sivilceleri ortadan kaldırmak için belirli bir tedavi olmamasına rağmen, evde yapabileceğiniz, hızlı iyileşmelerini önlemeye ve teşvik etmeye yardımcı olabilecek bazı şeyler vardır:
- Etkilenen bölgeyi her gün yumuşak sabunla temizleyin.
- Gözenekleri açmak için buhar kullanın.
- Haftada 2-3 kez cildi pul pul dökün.
- Aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçının ve güneş kremi kullanın.
- Yoğun kremlerden veya yağ bazlı ürünlerden kaçının.
- Topikal retinoidleri (kremler veya A vitamini jelleri) tercih edin.
Ortaya çıktıklarında acil tıbbi yardım almaya gerek olmamakla birlikte, kozmetik nedenlerle onlardan kurtulmayı tercih eden bazı kişiler vardır. Bu durumlarda dermatolog anestezi gerektirmeyen ve steril bir iğne ile gerçekleştirilen basit bir işlemde yardımcı olabilir. Diğer tedavi türleri de mümkündür, ancak seçeneklerinizi her zaman bir uzman ve doktorunuzla kontrol etmelisiniz.