Alper Gezeravcı, “OKSİJEN SATURASYONU” Deneyini Gerçekleştirdi
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) çalışmalarına devam eden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, bugün Nişantaşı Üniversitesi’nden Oğuzhan Aydemir’in proje yöneticisi olduğu “OKSİJEN SATURASYONU” deneyini gerçekleştirdi. Bu deneyde, yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor.
Astronot Gezeravcı, Daha Önce 5 Deney Gerçekleştirdi
ISS’ye ulaştığı günden bu yana Alper Gezeravcı, 5 farklı deney gerçekleştirdi. Bunlar arasında, Tuz Gölü’nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli bitkinin uzay ortamına karşı verdiği tepkileri incelediği “EXTREMOPHYTE” deneyi, gelecekte uzayda yaşayacak insanların ihtiyaç duyacağı besinleri sağlamak için yeni bitkiler geliştirme amacıyla yapılan “CRISPR-GEM” deneyi ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılabilirliğini araştıran “UzMAn” deneyleri yer alıyor.
Ayrıca, uzay ortamında alglerin karbondioksitten oksijen üretimi, ek gıda temini, su arıtma ve yaşam destek sistemlerinde kullanımını araştıran “ALGALSPACE” ve düşük yer çekimi koşullarının insan vokal kordları üzerindeki etkisini tespit etmeyi hedefleyen “VOKALKORD” deneylerini de sürdürmektedir.