Türkiye’de miras paylaşımı, Türk Medeni Kanunumuz(TMK)’da düzenlenen hükümler doğrultusunda gerçekleştirilir.
Kardeşler arasında miras paylaşımı için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
- Uygulanacak Olan Miras Hukuku Kurallarının Tespiti: Türkiye’de miras paylaşımı, öncelikle TMK hükümlerine göre gerçekleştirilir. TMK mirasın nasıl paylaşılacağına dair genel kuralları içerir.
- Mirasçıların Belirlenmesi: Mirasçıların belirlenmesi, noterlik veya sulh hukuk mahkemesi aracılığıyla mirasçılık belgesi veya diğer adıyla veraset ilamının alınması ile sağlanır.
- Terekenin Tespiti: Tereke, miras mallarının tümünü ihtiva eder. Terekenin tespiti, muris(miras bırakan)’ın mirasçılarına kalan malvarlığının, hak ve alacakların tespiti anlamına gelir. Terekenin tespitine istinaden mirasçılar tarafından ilgili kurumlara bizzat gidilebilir veya dilekçe verilebilir ya da doğrudan mahkemede terekenin tespiti davası açılarak terekenin tespitinin mahkeme tarafından gerçekleştirilmesi istenebilir.
- Miras Paylaşım Süreci ve İntikallerin Gerçekleştirilmesi: Miras paylaşımı mirasçılar arasında anlaşma yoluyla veya mahkeme yoluyla gerçekleştirilebilir. Mirasçıların tümünün paylaşıma istinaden anlaşmaları halinde dava açılmasına gerek kalmaksızın bizzat mirasçılar tarafından intikal işlemleri gerçekleştirilebilir. Ancak mirasçılardan biri dahi paylaşıma ve intikal işlemlerine ilişkin sorun çıkaracak olursa ortaklığın giderilmesi davası veya miras taksim davası gibi çeşitli davaların açılması gerekebilmektedir. Noterde yapılan miras paylaşım sözleşmeleri, usule ilişkin tüm şartların sağlanması halinde geçerli olarak tüm idari mercilerde kullanılabilir, bu halde mirasçılar tarafından sözleşmeye uygun olacak bireysel işlem yapılabilir.
- Veraset ve İntikal Vergilerinin Yatırılması: Veraset ve intikal işlemleri için vergi dairesine gidilerek mal beyanında bulunulmalı, sonrasında veraset ve intikal vergileri ödenerek borcu yoktur yazısı alınmalıdır.
- Otomobil devri için noterliğe, taşınmazlara ilişkin olarak yapılacak işlemler için tapu müdürlüğüne ve bankalar ile diğer aracı kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılacak işlemler için bu kurumlara gidilerek vergi dairesinden alınan borcu yoktur yazısı ile birlikte işlem yapılabilir.
- Süreç hakkında detaylı bilgi edinmek için alanında uzman bir miras avukatı ile görüşülmesi tavsiye edilmektedir.
Miras Davaları Nelerdir?
Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamaması halinde miras davalarının açılması gerekecektir. Ülkemizde birçok farklı nedenle birçok farklı miras davası açılabilmektedir. Örneğin miras mallarının mahkeme yoluyla paylaştırılabilmesi için farklı, mirastan mal kaçırma gibi bir durumun varlığı halinde farklı bir dava açılması gerekecektir. Ülkemizde uygulamada sıklıkla karşılaşılan miras davaları: Terekenin tespiti davası, Miras paylaşımı(miras taksim davası) davası, ortaklığın giderilmesi davası, mirasta istihkak davası, muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davası, veraset ilamının iptali davası, vasiyetnamenin iptali davası, mirasın reddi, mirasın hükmen reddi, tenkis davası olarak sayılabilir. Her bir dava, spesifik bir duruma ve ileri sürülen iddialara göre farklılık gösterebilir.