1. Ana Sayfa
  2. Haberler
Trendlerdeki Yazı

Melisa Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Melisa çiçeği bakımı nasıl yapılır, Latince ismi “Cestrum nocturnum” olan melisa çiçeği; parfüm çiçeği, kolonya çalısı, kolonya çiçeği isimleriyle de bilinmektedir ve asıl şöhreti kuvvetli parfümünde yani güzel kokusunda saklıdır.

Melisa Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
0

Melisa çiçeği bakımı nasıl yapılır, Latince ismi “Cestrum nocturnum” olan melisa çiçeği; parfüm çiçeği, kolonya çalısı, kolonya çiçeği isimleriyle de bilinmektedir ve asıl şöhreti kuvvetli parfümünde yani güzel kokusunda saklıdır.

Peki melisa çiçeği ne zaman açar derseniz hemen söyleyelim. Hava sıcaklığının yeterli olmadığı koşullarda yapraklarını döken melisa çiçeği, akşamları güneş batıktan sonra açar ve ortalığa mis gibi kokular yayar.Çiçekleri sabah güneşin doğuşuyla kapanır ve koku yayma işlevi de durur. Geceleri oldukça kuvvetli bir koku yayan bu çiçek rüzgara karşı da oldukça hassas bir bitkidir. Gölgeli ve rüzgara karşı korunaklı bölgelerde kendini daha iyi ifade edebilen bu çiçek, bir sürgün dalının su içine konulup bekletilmesiyle kısa sürede köklenebilen bir yapıya da sahiptir.Melisa çiçeğinin kuvvetli ve baskın kokusu bazı astım hastalarında ve bünyesi alerjik olan kişilerde solunum güçlüğü ve tıkanmalara sebep olabiliyor.

Melisa çiçeğinden bir dal kesip evde vazoda beklettiğinizde bir müddet koku vermeye devam edecektir. Vazonun suyuna bir miktar oksijenli su damlatırsanız vazodaki melisa çiçeğinin daha uzun dayanabildiğini görebilirsiniz.Söz melisa çiçeğinde açılmışken önemli bir noktaya değinmeden geçmeyelim.

Melisa çiçeğini, aktarlarda satılan melisa bitkisiyle karıştırmamak gerekir. Aktarlardan temin edilen ve çayı da yapılan melisa bitkisi sağlık açısından faydalı bir bitkidir. Ama bu bitkinin melisa çiçeğiyle bir ilgi ve bağlantısı yoktur. Dolayısıyla melisa çiçeğinin dalları ve çiçekleri zehirli olduğundan, diğer melisa bitkisiyle karıştırılmamalı ve asla ağız yoluyla tüketilmemelidir. Aksi takdirde zehirlenmeler ve ölümcül vakalar ortaya çıkabilir. Melisa çiçeği sadece koku vermesi ve görsel güzelliği sebebiyle yetiştirilir, asla çay şeklinde ve daha başka dahili yollardan tüketilmez.Evde melisa çiçeği yetiştirmek isteyenler için melisa çiçeği nasıl yetiştirilir sorusunun yanıtı oldukça değerli olsa gerek.  O halde gelin melisa bakımına bir göz atalım.Akdeniz ve Ege bölgelerinin melisa bakımı için en elverişli bölgeler olduğunu söyleyebiliriz. Evde melisa çiçek bakımı yapacaklar için bilhassa sıcaklığa dikkat etmek gerekir.Sulama, toprak ve saksı şartları, sıcaklık faktörü ve gübreleme gibi hususlar melisa bakımı için oldukça önemlidir.

Toprak ve saksı melisa çiçek bakımı için son derece önemlidir. Marketlerden temin edilecek topraklar, melisa çiçek bakımı için yeterli değildir. Toprak hem kumlu hem de humuslu olmalıdır. Melisa çiçeğinin kökleri saksıya rahatça sığabilmelidir. Çiçek büyüdükten sonra kökler rahatlayabilsin diye saksı değişimi yapılmalı ve daha büyük bir saksıya geçiş yapılmalıdır.Melisa çiçeği sulama konusunda da ihmal edilmemesi gereken bir çiçektir. Toprak nemli kalmalıdır ama sulamada aşırıya da kaçılmamalıdır.Melisa bakımında sıcaklık da önemli bir husustur.

Melisa çiçeği sıcaklığı sever. Çünkü bir tropikal iklim çiçeğidir. Bu sebeple gün içinde en az 4 saat güneş görmesi gerekir.Melisa çiçeği deniz ürünlerinden oluşan gübreleri çok sever. Bu sebeple gübreleme için bu tip gübre çeşidi seçilebilir. Bu da bitkinin gelişimine olumlu fayda sağlar.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

SanalTus.Com Administrator

Yorum Yap