NFC Nedir, neler yapılır hangi cihazlarda bulunur bu sorularınızı yazımızda cevapladık. Akıllı Telefonlarda bulunan NFC iki cihazın haberleşmesini sağlamakta.
NFC ile yapılabilecek şeylerin ilki, kolay bir şekilde telefon numarası alıp gönderebilmeniz olmaktadır. Bunu yapmak için her iki telefonda da NFC özelliğinin açık olması gerekiyor. Daha sonrasında rehberi açıp paylaşmak istediğiniz numarayı bulmanız ve üstüne tıklamanız gerekmektedir. Bu adımdan sonra, iki telefonun NFC çiplerinin bulunduğu noktaları birbirine yaklaştırmanız yeterli olacaktır. Cihaz, paylaşmak için ekrana dokunmanızı isteyecek ve bunu yaptıktan sonra numara hızlıca diğer cihaza eklenecektir.
NFC, Near Field Communication yani Yakın Alan İletişimi’nin kısaltılmış halidir. Telefonunuzun yakınında bulunan bir başka cihazla temas etmeden de iletişim kurmasını sağlar. Bunun için telefonun maksimum 4 santimetre kadar ilgili cihaza yakınlaştırılması gerekmektedir. Kurulan kablosuz bağlantı ile yapılması gereken işlem temassız olarak kolayca gerçekleşir.

Nfc Nasıl Kullanılır?
Cihazlar arasında iki yönlü bir bağlantı oluşturan NFC, her iki cihazın da birbirine basit komut bilgileri gönderip almasını sağlamaktadır. NFC bağlantısı Wi-Fi, 3G, 4.5G veya LTE gibi herhangi bir bağlantıyla birlikte çalışmaz ve bu özelliğin kullanımı da herhangi bir şekilde ücrete tabi tutulamaz.
Kredi ya da banka kartlarınızın bağlı olduğu mobil bankacılık uygulamasında NFC ile işlem ayarlarını görebilirsiniz. Hatta ödeme yapacağınız noktadaki pos cihazında NFC desteği varsa, kartınızı çıkartmadan da temassız ödeme yapabilir. Kartlarınızı yanınızda taşımaktan kurtulabilirsiniz.
Akıllı telefonumda NFC var mı?
NFC özelliği birçok Android akıllı telefonda bulunan bir özellik olsa da bazı akıllı telefon üreticileri düşük model cihazlarına bu özelliği ne yazık ki eklemiyorlar. Cihazınızda bu özelliğin var olup olmadığını kontrol etmek çok da zor değil. Telefonunuzu açıp Ayarlar > Kablosuz Ağlar ya da Ayarlar > Bağlantılar > Diğer Bağlantılar yolunu izleyin. Eğer NFC seçeneğini görüyorsanız, telefonunuzda bu özelliği kolayca kullanabilirsiniz.
NFC, Android telefonlarda nasıl çalışıyor?
NFC özelliği Bluetooth özelliğinden tümüyle farklıdır. Dolayısıyla NFC özelliğinin çalışması için herhangi bir güç kaynağına da ihtiyacı yoktur. Bunun için kredi kartlarını örnek olarak gösterebiliriz. Eğer kredi kartınızın temassız ödeme özelliği açıksa ve NFC protokollerine sahip bir pos cihazına okutulursa, kredi kartınızda bulunan NFC özelliği aktif edilir. Dolayısıyla iki çalışan cihazda NFC kullanılabileceği gibi, pasif cihazlarda da NFC rahatlıkla kullanılabilir.
Android akıllı telefonlar gibi aktif cihazlarda ise NFC, veri gönderip alınabilmesini sağlamaktadır. Bunun için NFC’nin 3 modu bulunur. Okuyucu veya yazıcı modu, NFC afişlerindeki etiketlerin okunmasını sağlar. Kart emülasyonu, kartınızın telefona bağlanıp daha sonra telefonunuzla direkt ödeme yapabilmenizi sağlar. Eşler arası modunda ise cihazlar arasında dosya transferleri yapabilirsiniz.
NFC’ye sahip ürünlere göz atmak için buraya tıklayın.