İçindekiler
X-ışını Teleskopları ve Uzay İstasyonu Verileriyle Kara Deliklerin Gizemli Dünyasına Yolculuk
Oxford Üniversitesi’nden bir ekip, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde kara deliklerle ilgili çığır açan bir araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Gökbilimcilerden oluşan ekip, kara delikleri daha iyi anlamak için X-ışını teleskoplarını ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan alınan verileri bir araya getirdi.
10 Bin Işık Yılı Uzaklıktaki Kara Delikte Keşfedilen “Dalma Bölgesi”
Oxford Üniversitesi fizik bölümünde görev yapan araştırmanın başyazarı Andrew Mummery, Dünya’dan yaklaşık 10 bin ışık yılı uzaklıktaki bir kara delikte ilk defa “dalma bölgesi” adı verilen alanı gözlemlediklerini açıkladı. Mummery, “Bu bölgeyi görmezden geliyorduk, çünkü elimizde veri yoktu” ifadelerini kullandı.
Albert Einstein’ın Teorisi İlk Kez Gözlemlendi
Mummery, Albert Einstein’ın teorisinin öngördüğü “dalmayı” ilk kez gözlemlediklerini belirterek, “Artık anladığımıza göre bunu başka şekilde açıklayamayız” dedi. Dalma bölgesini uzun süredir aradıklarını söyleyen Mummery, “İnsanlar bunun imkansız olacağını söyledi, bu yüzden orada olduğunu doğrulamak gerçekten heyecan verici” dedi.
“Dalma Bölgesi” Nedir?
Bilim insanı Albert Einstein’a göre, parçacıkların bir kara deliğe yaklaşınca yörüngelerini takip etmeleri imkansızdır. Parçacıklar, ışık hızına yakın bir nesneye süratle dalarlar. Bu bölgeye “dalma bölgesi” adı verilir. Mummery, kara deliklerin çevresindeki yıldızlardan gelen maddelerin büyük diskler oluşturduğunu belirterek, “Dalma bölgesi bir şelalenin kenarı gibidir. Tüm desteğiniz kaybolur ve siz kafa üstü çakılırsınız. Görebildiğinizin çoğu nehir, ancak en uçta küçük bir bölge var, temelde bulduğumuz şey bu” şeklinde açıklama yaptı.
Öte yandan, Oxford araştırmacılarından oluşan başka bir ekip, daha uzak kara deliklerin görüntülerini incelemek üzere çalışmalarına devam ediyor.