İçindekiler
Belirli mal yahut mamüller üzerinden yahut oransal olarak alınan bir sarf, tüketim vergisidir.
İlk olarak ile düzen kapsamında uygulanan değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve gene tıpkı sebeple 2002 senesinde 4760 sayılı yasa ile kabul edilmiştir. ÖTV, KDV gibi tıpkı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi yahut imal edilen malın ilk alıcısına teslimi sebebiyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda şayet kesin tüketici namına ÖTV ödemek lazım olur. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.
ÖTV nedir?
ÖTV, belli mal yahut mamüller üzerinden alınan bir sarf vergisi. Avrupa Birliği ile düzen kapsamında kabul edilen ÖTV, gösterişli mallar, sağlığa ve etrafa zararlı mallara uygulanıyor. ÖTV gelirleri 2021 senesinde ÖTV gelirleri içinde en çok pay “Tütün Mamulleri” üzerinden alındı. Motor silindir hacmi 2000 cm3’ten çok araçlarda ÖTV oranı yüzde 220. ÖTV (Özel Tüketim Vergisi), belli mamüller üzerinden oransal olarak alınan bir sarf vergisi. Ürünün vatan dışından ithal edilmesi halinde yahut ilk alıcısına teslimi sırasında ödenen Özel Tüketim Vergisi, belli aralıklarda değişik oranlarla güncelleniyor.
ÖTV Nelerde Var?
ÖTV toplamda 207 tür ürünü ve bin 500 mükellefi kapsıyor. Bu sebeple ÖTV hangi ürünlerde var sorusu yukarıdaki gibi pekçok örnekle cevaplanabiliyor. ÖTV oranları belli sürelerle değiştiği için aracın meydana çıkan toplam fiyatı dahi sık sık değişkenlik işaret ediyor.
ÖTV Ödemesi Nasıl Yapılır?
Özel Tüketim Vergisi ödemeleri vergi dairelerinin anlaşmış olduğu bankalar vasıtasıyla gerçekleşiyor. Anlaşmalı bankaların internet şubeleri üzerinden de Özel Tüketim Vergisi ödemeleri kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Ödemeni kısa sürede uygulamak için internet bankacılığı hesabındaki “Ödemeler” kısmına tıklamalısın. Burada karşına çıkan “Özel Tüketim Vergisi Ödemesi” yahut “Diğer Vergiler” butonlarına tıklayarak ÖTV ödemeni yapabilirsin.
ÖTV Nasıl Beyan Edilir?
ÖTV beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesi mecburi tutuluyor. Bu sebeple ÖTV beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) ilişkin İnternet Vergi Dairesi (IVD) üzerinden e-beyanname biçiminde gönderilmesi gerekiyor. Ancak bu programa yalnızca 2A numaralı olarak geçen beyannameler tabi tutuluyor. 2B numaralı ÖTV beyannamelerinin şayet vergi dairesine şahsen verilmesi gerekiyor.
ÖTV Faturada Nasıl Gösterilir?
ÖTV’nin faturada gösterilmesi için ilk olarak toplam hesabın yapılması gerekiyor. Örneğin; Temmuz 2023 münasebetiyle matrahı 100 bin TL olan bir ürünün ÖTV oranı yüzde 45 (45 bin TL), KDV oranı dahi yüzde 20 (20 bin TL.). Buna göre ürünün toplam fiyatı, 165 bin TL olarak hesaplanıyor. ÖTV, muhasebe kaydında “360 Ödenecek Vergi ve Fonlar” adıyla gösteriliyor.