Rentek Manevrası Ne Demek?
  1. Anasayfa
  2. Haberler
Trendlerdeki Yazı

Rentek Manevrası Ne Demek?

Acil, ilk yardım eğitimleri sırasında sıklıkla duyulan bir terimdir. Bir tür yaralı taşıma tekniği olan rentek manevrası, kaza sonrasında yaralıların hayatlarını kurtaran önemli teknikler arasında yer alıyor.

0

Acil, ilk yardım eğitimleri sırasında sıklıkla duyulan bir terimdir. Bir tür yaralı taşıma tekniği olan rentek manevrası, kaza sonrasında yaralıların hayatlarını kurtaran önemli teknikler arasında yer alıyor.

İlk yardım alanında eğitim alan ve acil durumlarda bu bilgilerini kullanmak isteyen kişiler, bu özel tekniği de mutlaka bilmelidir.Olay yeri ve yaralının güvenli bir yere taşınmasında önemli rol oynayan rentek manevrası nedir nasıl yapılır konusu hakkında bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Rentek manevrası en genel anlamı ile araç içinde sıkışan yaralının araçtan çıkarılması ve güvenli bir yere taşınması anlamındadır. Bu taşıma yöntemini uygularken dikkat edilmesi gerekenler ve rentek manevrası ne demek sorusunun maddeler ile cevabını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

  • Rentek manevrası ile yaralıyı taşımadan önce bölge güvenliğini sağlayın. Hem kendiniz hem de çevredeki diğer insanların zarar görmemesi için patlama ve yangın riskine karşı önlemlerinizi alın.
  • Güvenliği sağladıktan sonra yaralının omuzlarına hafifçe dokunarak ve “iyi misiniz ?” diye sorarak bilincini kontrol edin. Aldığınız cevaba göre sorularınıza devam edip bilinci açık tutun.
  • Yaralı araç içinde size cevap vermiyorsa solunumunu gözlemleyin. Solunum var ama cevap gelmediyse bilinç kapalı ancak yaralı yaşıyor demektir.
  • Yaralıyı araç içinde çıkarmadan önce pedala ayaklarının sıkışıp sıkışmadığını kontrol edin. Takılı olan emniyet kemerini açın ve ayakları rahat bir konuma getirin.
  • Yaralıya yan tarafından yaklaşın, başını iki elinizle sıkıştırıp hafif öne doğru çekin. Çıkarma esnasında başına darbe almaması için bu önemli.
  • Boynu geriye doğru yaslayarak sabitleyin, bu sırada çok hafif hareketlerde bulunun.
  • Yaralının size yakın olan kolunu koltuk altına doğru yaklaştırıp diğer elini pantolonun içine kemer yerine sokun. Elinizi koltuk altından geçirip yaralının çenesini kavrayın ve yanak yanağa dayayıp destekleyin.
  • Yaralının alnındaki eliniz ile koltuk altındaki elini kavrayın ve 45 derecelik açı verin. Baş, boyun, gövde hizamalası yapıp araç içinden çıkarın.
  • Yakında bulunan sedye ya da battaniyeye hastayı koyup taşıyın.
  • Güvenli alana götürdükten sonra ilk yardıma başlanabilir.

Rentek manevrası ne demektir,  sorusuna kısaca yanıt verdikten sonra bu tekniğin uygulanması sırasında dikkat edilmesi gerekenlere de değinmek istiyoruz.

Rentek manevrası, araç içinde sıkışan yaralının dışarı çıkarılmasına yönelik bir harekettir.Bu hareketin uygulanması sırasında çok dikkatli olunmalı, yaralıda olabilecek kırık, çıkık ya da derin yaralara karşı önlem alınmalıdır. Şuuru yerinde olan hastadan bu sırada destek alınabilir. Ancak bilinci yerinde olmayan yaralıların taşınması sırasında çok daha fazla dikkatli olunması gerekir.

Eğer varsa rentek manevrası öncesinde hastaya bir boyunluk takılması daha güvenli araçtan çıkarılma sağlar.Rentek manevrası kaza durumlarında kazazedelerin hayatını kurtaran bir tekniktir. Ancak doğru uygulanmadığında yaralının kalıcı olarak zarar görmesine neden olabilir. Bunun için mutlaka doğru tekniği bilen kişiler tarafından uygulanmalıdır.Rentek manevrası ile hasta güvenli bölgeye taşındıktan sonra ilk müdahalelerin yapılması gerekir.

Eğer hala ambulans gelmediyse gelene kadar bilincin açık tutulması için hastaya sorular sorulmalı, moral verilmelidir. Bilinci yerinde olan yaralının en yakın sağlık kuruluşuna götürüldükten sonra gerekli tedavi ile sağlığına kavuşması daha kolaydır.Hastanın vücudunda görünen yerlerde kanamalar varsa temiz bir bez ile tampon yapılmalı, kan akışı durdurulmalı. Hasta mutlaka düz bir zemin üzerinde sırt üstü vaziyette yatırılmalı. Bilinci yerinde olmayan yaralıların başlarının yana doğru yatırılması sağlanmalı. Kusma ya da kanama durumunda nefes borusunun tıkanmaması için bu önemlidir.

MAKALEYE EMOJİ İLE TEPKİ VER
  • 0
    g_l_mse
    GÜLÜMSE
  • 0
    susma
    SUSMA
  • 0
    d_l_ikarma
    DİL ÇIKARMA
  • 0
    kizgin
    KIZGIN
  • 0
    donmu_
    DONMUŞ

SanalTus.Com Administrator

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir