Resmin Telif Hakkı Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?, nereden telif hakkı kontrolü yapabiliriz gibi sorularınızın cevap bu yazımızda.
Resimler, yazımızda yüzlerce kelimeyle anlatmak istediğimiz konuyu özetleyebilme ve yazımızı daha çekici kılma noktasında oldukça yararlı bir araçtır. Bundan dolayı olabildiğince etkili resimlerle yazımızı süslemeye özen gösteririz. Ancak etkili resimler kullanmaya çalışırken kimi zaman telif haklarını ihlal etme durumuyla karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü birçok blog yazarı resim araştırması yaparken resmi bulduktan sonra pek google görseller telif hakkı konusuna bakmaz. Normal bir şekilde google görsellerde arama yapar ve bulduğu ilk güzel resmi yazısına ekler.
Kopya içerik konusunda bazı blog yazarları özgün olma ve başkasının yazısını kopyalamamaya dikkat ederler. Fakat resim konusu istemeden de olsa gözlerinden kaçabiliyor. Bu yüzden herhangi bir sorunla karşılaşmamanız ve bulduğunuz resmi gönül rahatlığıyla kullanmanız için telif hakkı olmayan resim bulma konusunu hatırlatmak istedim. Genel olarak orijinal eseri oluşturan kişi, eserin tüm telif haklarına sahip olur. Örneğin bir resmi siz yaptıysanız, resmin telif hakkı sizdedir. Aynı şekilde bir fotoğrafı siz çektiyseniz, fotoğrafın telif hakkı da büyük olasılıkla sizdedir.

Telif Hakları İçeren Durumlar
Orijinal bir eserin telif hakkına sahip olduğunuzu düşündüğünüz, fakat telif hakkına sahip olmadığınız çeşitli durumlar olabilir. Örneğin:
Bir fotoğrafta veya videoda görünmeniz, bu fotoğraf veya videonun telif hakkına sahip olduğunuz anlamına gelmez.
Bir heykelin fotoğrafını çekmeniz, başkasının aynı heykelin fotoğrafını çekmesini engelleme hakkınız olduğu anlamına gelmez.
Bir eseri işinizdeki normal sorumluluklarınız çerçevesinde oluşturmanız, eserin telif hakkı size ait olduğu anlamına gelmiyor. Bunun yerine bazı durumlarda, telif hakları açısından bu eserin “yaratıcısı” kanun çerçevesinde işvereniniz olarak değerlendirilmektedir.
Bir eserdeki telif haklarının ne kadarına sahip olduğunuzdan emin değilseniz, haklarınız üzerinde tavsiyede bulunması için bir avukatla iletişime geçmeniz faydalı olabilir.
Resmin Telif İçermediğini Nasıl Anlarız?
Resim Creative Commons Zero (CC0) lisansına sahip ise bu resmin telifsiz olduğu anlamına gelir. Yani bireysel ve ticari olarak tüm projelerimizde gönül rahatlığıyla kullanabiliriz. Peki, bu lisansa sahip bir resim üzerinde neler yapabiliriz? Bu tür resimleri indirmek ve kullanmak için kimseden izin istemenize gerek yoktur. Resmi indirdikten sonra üzerinde düzenlemeler yapabilir ve resmi istediğiniz gibi dağıtabilirsiniz.
Ücretsiz Kullanılabilen Resimler Bulma
Bir Google Araması yaparken sonuçlarınızı, kullanma iznine sahip olduğunuz görselleri, videoları ya da metinleri bulacak şekilde filtreleyebilirsiniz. Bunu yapmak için, internette bulduğunuz bir şeyi ne zaman kullanabileceğinizi, paylaşabileceğinizi ya da değiştirebileceğinizi size söyleyen “kullanım hakları” adlı Gelişmiş Arama filtresinden yararlanırsınız.