İçindekiler
- 1 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Başarılı Bir Yılı Geride Bırakması
- 2 Yatırım Odaklı Yaklaşım ve Başarılar
- 3 Uluslararası Doğrudan Yatırımlar ve Sanayideki Gelişmeler
- 4 Milli Uzay Programı ve Elektrikli Araç Projeleri
- 5 Yeşil Sanayi Projeleri ve Uluslararası İşbirlikleri
- 6 Piyasa Denetimleri ve Yasal Metroloji Faaliyetleri
- 7 AR-GE, Tasarım ve Teknoloji Merkezleri
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Başarılı Bir Yılı Geride Bırakması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Haziran 2023’te kabineyi açıklamasının üzerinden bir yıl geçerken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bu süreçteki başarıları göz kamaştırıyor. Bakan Mehmet Fatih Kacır liderliğindeki bakanlık, birçok büyük sanayi yatırımının önünü açtı ve kredi teşvikleriyle yeni projelere ivme kazandırdı.
Yatırım Odaklı Yaklaşım ve Başarılar
Bakanlık, yatırım taahhütlü avans kredisi (YTAK) gibi önemli adımlarla teknolojik ve stratejik yatırımlara destek verdi. YTAK ile gerçekleştirilen yatırımların toplam büyüklüğü 1 trilyon 221 milyar liraya ulaşırken, 219 yatırım için ön başvuru yapıldı. Ayrıca, 13 bin 369 yatırım projesi için yatırım teşvik belgeleri düzenlenirken 293 bin kişilik istihdam öngörüldü.
Uluslararası Doğrudan Yatırımlar ve Sanayideki Gelişmeler
Sanayi üretim endeksindeki artışlar dikkat çekerken, orta-yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 1,9, yüksek teknolojili ürünlerde ise yüzde 34,4’lük bir yükseliş kaydedildi. Ayrıca, Türkiye’nin milli savunma sanayisindeki başarıları uluslararası alanda ses getirdi.
Milli Uzay Programı ve Elektrikli Araç Projeleri
Türkiye’nin Milli Uzay Programı ile ülkenin ilk astronotları uzaya gönderilirken, yerli elektrikli araç üretimi de hızla ilerledi. Togg’un üretim sayısının 30 bine ulaşması ve elektrikli araç altyapısının güçlendirilmesi sektördeki gelişmeleri özetliyor.
Yeşil Sanayi Projeleri ve Uluslararası İşbirlikleri
Sanayide yeşil dönüşüm projeleri ve uluslararası işbirlikleri de bakanlığın öncelikli alanları arasında yer aldı. Yeşil OSB projeleriyle Türkiye’ye 300 milyon dolarlık kredi temin edilirken, uluslararası alanda 45 ülke ile işbirlikleri güçlendirildi.
Piyasa Denetimleri ve Yasal Metroloji Faaliyetleri
Bakanlık, piyasa denetimleri ve yasal metroloji faaliyetleri kapsamında önemli adımlar attı. Toplamda 2 milyon 213 bin 404 yasal metroloji denetimi gerçekleştirilirken, yaklaşık 200 milyon liralık idari para cezası uygulandı.
AR-GE, Tasarım ve Teknoloji Merkezleri
Son bir yılda AR-GE, tasarım ve teknoloji merkezlerine özel önem verilirken, Türkiye’deki merkez sayısının artması sektördeki inovasyonu destekledi. Bu kapsamda, AR-GE merkezi sayısı 1311’e, tasarım merkezi sayısı 333’e yükseldi.