İçindekiler
İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Ortak Projesi
TÜBİTAK 1501 Sanayi AR-GE Projeleri kapsamında desteklenen “Hava Kirliliği Ölçümü İçin Floresans Tabanlı Gaz Sensörü Mimarisinin Geliştirilmesi” projesi, Türkiye’de ilk kez hava kirliliği sensörü geliştirmek amacıyla başlatıldı. Bu projenin sanayi yürütücülüğünü Innovathink Mühendislik üstleniyor.
Hava Kirliliğine Bağlı Ölümlerin Önüne Geçmek İçin Yerli ve Milli Çözüm
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl yaklaşık 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de 360 dolayında hava kirliliği ölçüm istasyonu bulunmasına rağmen bu sayının yetersiz olduğu belirtiliyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin projesi, bu sorunu çözmek ve yerli imkanlarla daha uygun maliyetli bir sensör teknolojisi geliştirmek amacıyla başlatıldı.
Daha İyi Performans, Daha Düşük Maliyet
Oluşturulan sensör, havadaki gazları moleküler yapıların ışık yayma özelliğinden faydalanarak tespit ediyor. Proje kapsamında özellikle hava kirliliğinde önemli olan azot dioksit ve ozon ölçümüne odaklanılıyor. Sensörlerin uygun maliyetli olması gerektiği vurgulanırken, geliştirilen sensörün düşük maliyetle, yüksek kararlılıkta ve yüksek çözünürlükte ölçüm yapabilme potansiyeli olduğu belirtiliyor.
Prototipin Yakında Hazır Olması Planlanıyor
Projenin başında olan Prof. Dr. Ali Gelir, sensörün üretim sürecini açıklarken, sensörün 6 ila 12 ay içinde prototipinin hazır olması planlandığını söyledi. Sensör, moleküler sentezle başlayarak özel bir altlık üzerine kaplanıyor ve kurutuluyor. Ardından lazer dağlama aşamasına geçiliyor ve sensörün kullanım ömrünü artırmak için desenler oluşturuluyor. Son olarak sensör paketlenerek veriler alınmaya başlanıyor.