İçindekiler
- 1 Astronomi ve Uzay Bilimleri Lisansı ve Molekül Astrofiziği Doktorasıyla Türkiye’yi Temsil Eden Umut Yıldız
- 2 “Uzun Yıllar Ülkemden Ayrı Kaldım ve Çok Özledim”
- 3 Uzay Teknolojileri Alanında Türkiye’nin Potansiyeli
- 4 Türkiye’de Bilim Merkezlerinin Geliştirilmesi
- 5 Türkiye’nin Uzay Macerası
- 6 Özel Şirketlerin Uzay Teknolojilerine İlgisi
- 7 Uzay Teknolojilerinin Gelişiminin Gençlere Yeni İş Sahaları Yaratacağı
Astronomi ve Uzay Bilimleri Lisansı ve Molekül Astrofiziği Doktorasıyla Türkiye’yi Temsil Eden Umut Yıldız
Yurt dışında 21 yıldır yaşayan Umut Yıldız, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde lisans eğitimi aldıktan sonra Hollanda Groningen Üniversitesi’nde yüksek lisans ve Leiden Üniversitesi Gözlemevi’nde de Molekül Astrofiziği alanında doktorasını tamamladı. Son 10 yıldır NASA’da görev yapan Yıldız, edindiği birikimleri ülkesine aktarmak için uzay teknolojileri üzerine çalışan bir Türk şirketine transfer oldu.
“Uzun Yıllar Ülkemden Ayrı Kaldım ve Çok Özledim”
Yıldız, sözleşmesinin sona ermesiyle ilgili olarak “Uzun yıllar ülkemden ayrı kaldım ve çok özledim. Bu özlemin yanında Türkiye’nin uzay teknolojilerinde büyük fırsatlara açık olduğunu gördüğüm için dönmeyi tercih ettim.” dedi. Türkiye’de teknoloji alanında birçok fırsat bulunduğunu vurgulayan Yıldız, edindiği deneyimleri Türkiye’de devam ettirmenin daha cazip olduğunu belirtti.
Uzay Teknolojileri Alanında Türkiye’nin Potansiyeli
Yıldız, transfer olduğu şirketin uzay teknolojilerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve uydu servislerinin sağlanması amacıyla kurulduğunu belirtti. Şirketin, iki yılda beş IoT (nesnelerin interneti) uydusu inşa edip SpaceX ile uzaya gönderdiğini ve ileride toplamda 280 uyduyu uzaya göndermeyi planladığını ifade etti. Bu uyduların, internetin çekmediği yerlerde akıllı tarım, lojistik, enerji hatlarının takibi gibi birçok alanda kullanılabildiğini söyledi.
Türkiye’de Bilim Merkezlerinin Geliştirilmesi
Yıldız, Türkiye’ye dönmesinin bir diğer sebebinin de gençlere uzay hakkında eğitim vermek olduğunu belirtti. Türkiye’nin birçok yerinde bulunan bilim merkezlerinde gençlerin bilime ilgi duymasını ve temas etmesini sağlayan birçok deney yapıldığını ifade etti. Yıldız, bilim merkezlerinin sayılarının artırılması gerektiğini ve bazı şehirlerde henüz bu tür merkezlerin olmadığını söyledi. Hakkari gibi şehirlerde bir bilim merkezi kurulması için çalıştıklarını belirtti.
Türkiye’nin Uzay Macerası
Yıldız, Türkiye’nin uzay macerasında önemli bir dönüm noktasına yaklaşıldığını belirtti. Alper Gezeravcı isimli astronotun İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında uzaya gideceğini ve burada farklı bilimsel deneylere imza atacağını dile getirdi. Bu deneylerin Türkiye’nin bilim dünyasına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
Özel Şirketlerin Uzay Teknolojilerine İlgisi
Yıldız, uzay teknolojileri alanında bugüne kadar devletlerin etkin olduğunu belirtirken, Elon Musk’ın SpaceX şirketinin özel sektörün uzay teknolojilerine girmesi ve maliyetleri düşürmesinin birçok şirkete örnek olduğunu ifade etti. Yıldız, Türk şirketlerinin de bu ekosistemden etkileneceğini ve uzay teknolojileri alanında çalışmak isteyen özel şirketlerin sayısının artacağını düşündüğünü belirtti. Türkiye’de uzay şirketi kurmak için hala şans olduğunu söyledi.
Uzay Teknolojilerinin Gelişiminin Gençlere Yeni İş Sahaları Yaratacağı
Umut Yıldız, Türkiye’de uzay teknolojileri alanında henüz kat edilecek çok yol olduğunu ve üniversiteler ile iş dünyasının daha fazla bütçe ayırması gerektiğini belirtti. Ayrıca uzay teknolojilerinin gelişmesinin gençlere yeni iş sahaları yaratacağını ifade etti.