İçindekiler
- 1 Türkiye’nin Savunma Sanayii Çalışmaları
- 2 SANCAR Silahlı İnsansız Suüstü Aracı (SİDA)
- 3 Önemli Görevlerde Aktif Rol Üstlenecek
- 4 Görev Aklı ile Insansız Görev Yapma Yeteneği
- 5 ADVENT SYS ile Kontrol Edilebilme
- 6 HAVELSAN ve Yonca Onuk İşbirliği
- 7 Teknolojik Özellikler
- 8 Otonom Görevleri Başarıyla Yerine Getirecek
- 9 İnsansız Suüstü Platformu Üretimi
Türkiye’nin Savunma Sanayii Çalışmaları
Son yıllarda savaş sahalarındaki etkinlik ve çeşitlilik artışıyla birlikte insansız platformların kullanımı da önemli hale gelmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri, insansız hava ve kara araçlarına ek olarak yakında insansız deniz araçlarını da envanterine katacak.
SANCAR Silahlı İnsansız Suüstü Aracı (SİDA)
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından tedarik edilecek olan ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığına hizmet sunulacak olan SANCAR Silahlı İnsansız Suüstü Aracı (SİDA), HAVELSAN-Yonca Onuk Tersanesi işbirliğiyle geliştiriliyor.
Önemli Görevlerde Aktif Rol Üstlenecek
SİDA, üs koruma, arama-kurtarma, istihbarat, keşif, gözetleme, devriye, su üstü harbi, mayına karşı tedbir gibi kritik görevlerde önemli bir rol üstlenecektir.
Görev Aklı ile Insansız Görev Yapma Yeteneği
SANCAR’ın benzerlerinden ayrıştıran özelliği olan “görev aklı” ADVENT ROTA, insansız görevleri yerine getirebilmesi için geliştirilmiştir. ADVENT ROTA’nın Faz-1 safhası olan “fabrika kabul testleri” başarıyla tamamlandı ve SANCAR SİDA’ya entegre edilecek.
ADVENT SYS ile Kontrol Edilebilme
SANCAR SİDA, kontrol istasyonunda yer alacak ADVENT KALYON Görev Sistemi ile ADVENT SYS üzerinden kontrol edilebilecektir. Bu sayede diğer deniz platformlarıyla birlikte çalışabilme yeteneğine sahip olacaktır.
HAVELSAN ve Yonca Onuk İşbirliği
HAVELSAN, projede platform otonomisi, görev sistemi yazılımları, yer kontrol istasyonu, mini-GVDS (Gemi Veri Dağıtım Sistemi), anti jam özellikli GNSS ve Uydu Haberleşme Sistemi geliştirme ve üretme görevini üstlenirken, Yonca Onuk ise SİDA platformunun üretilmesi ve teknede kullanılacak olan faydalı yüklerin tedarik ve entegrasyonunu gerçekleştiriyor.
Teknolojik Özellikler
Sancar, yapay zeka, öğrenen algoritmalar, büyük veri, veri füzyonu ve otonom sistemler teknolojileri kullanılarak geliştirilen 12,73 metre uzunluğunda, 3,3 metre genişliğinde ve 9 ton deplasmana sahip bir araçtır. Sancar, 40 knots’ın üzerinde hıza ve 740 kilometrenin üzerinde seyir menziline sahiptir.
Otonom Görevleri Başarıyla Yerine Getirecek
SANCAR SİDA, liman/üs koruma, arama/kurtarma, istihbarat, keşif, gözetleme, karakol, su üstü harbi, mayın karşı tedbirleri gibi görevleri otonom olarak yerine getirebilecektir.
İnsansız Suüstü Platformu Üretimi
SİDA Projesi ile komple bir insansız su üstü platformu üretilmiş ve seri üretime hazır hale getirilmiştir. Ayrıca, projenin alt bileşenleri olan komuta kontrol entegrasyon yazılımı, görev planlama ve görev sonrası değerlendirme ve analiz yazılımları da müstakil ürünler olarak pazara sunulabilecektir. ADVENT ROTA ve ADVENT KALYON ürünleri diğer insansız deniz aracı projelerinde de kullanılabilecektir.