Hematolojik Kanserlerin Tanı ve Tedavisinde Yapay Zeka’nın Rolü
Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, kan, kemik iliği ve lenf bezinde ortaya çıkan lösemi, lenfoma ve multipl miyelom gibi hematolojik kanserlerin önemine dikkat çekti. Bu kanser türlerinde erken tanının hayati önem taşıdığını vurgulayan Ar, belirtilerin önemsenmesi gerektiğini belirtti. Hematoloji alanında yapay zeka teknolojilerinin tanı ve tedavi süreçlerinde aktif olarak kullanıldığını kaydetti.
Yapay Zeka Destekli Tanı ve Tedavi Süreçleri
Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, yapay zeka destekli programların tümörlerin tanı ve tedavi protokolünde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Binlerce kan hücresinin yapay zekaya öğretilmesiyle tanı sürecinin hızlandığını belirten Ar, yapay zekanın hekimlere yardımcı olduğunu ancak hekimin karar verme sürecinin ön planda olduğunu vurguladı. Yapay zeka, tanı ve tedavi planlamasında hekimlere büyük kolaylık sağlıyor.
Yapay Zeka Destekli Mikroskop Analizleri
Üye Prof. Dr. Emin Kaya ise kanserden anemiye kadar geniş bir hastalık yelpazesini kapsayan hematoloji alanında yapay zeka algoritmalarının kullanılmasının önemine değindi. Yapay zeka destekli mikroskop analizlerinin lösemi gibi kan kanserlerinin hızlı tespitine yardımcı olduğunu belirtti. Hastaların tedavi süreçlerinin kişiye özel hale getirilmesinde yapay zekanın kritik bir rol oynadığını ifade etti.
Her hastanın genetik yapısının farklı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaya, yapay zekanın her hastanın genetik profiline göre en uygun tedaviyi belirlemede kritik bir rol üstlendiğini söyledi. Yapay zeka uygulamalarının tanı ve tedavi süreçlerini hızlandırarak hastaların tedavi şansını artırdığına dikkat çekti.