İçindekiler
Ticaretin Düzenlenmesi, Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Programı
Türkiye, 2025 yılında ihracatın desteklenmesi ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla 43 milyar lira bütçe ayırmayı planlıyor. Bu kapsamda AR-GE, markalaşma faaliyetleri, elektronik ticaret, yurt dışı pazarlara giriş ve uluslararası fuarlara katılım gibi destek programları devam edecek.
Firma ve Marka Destekleri
Program, hizmet ihracatı sektörlerine sağlanan destekleri artırarak Türk markalarının uluslararası alanda güçlenmesini hedefliyor. Bu doğrultuda, 28 bin şirket desteklenecek ve hizmet ihracatına yönelik firma sayısı 2025 yılında 28 bin olacak. Ayrıca Turquality Programı kapsamında desteklenen marka sayısı artırılarak Türk markalarının uluslararası alandaki varlığı güçlendirilecek.
Yeşil Mutabakata Uyum ve Teknoloji Odaklı Projeler
Programın bir diğer hedefi, çevreci uygulamaları teşvik ederek yeşil mutabakata uyum kapasitesini artırmak ve teknoloji odaklı projelere destek vermek. 2025’e kadar 250 şirketin yeşil mutabakata uyum için desteklenmesi planlanıyor. Ayrıca, orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatının payı artırılarak sektördeki rekabet gücü artırılacak.
Ulusal ve Uluslararası İşbirlikleri
Programla, Türkiye’nin ulusal ve uluslararası ticaret politikalarının etkin bir şekilde sürdürülmesine devam edilecek. Önlemler, soruşturmalar ve elektronik ihracattaki payın artırılması gibi konular programın önemli odak noktaları arasında yer alıyor. Ayrıca iç ticaretin teşviki ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi de programın hedefleri arasında bulunuyor.
Gelecek yıl için belirlenen hedeflere ulaşmak adına 43 milyar lira bütçe ayrıldı ve Türkiye’nin dış ticaretindeki büyüme ve gelişmeyi desteklemek için çalışmalar devam edecek.