İçindekiler
Türkiye Uzay Ajansı, Milli Uzay Programı’nın Hedeflerine Odaklanıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikaları doğrultusunda uygulamaya konulan Milli Uzay Programı çerçevesinde, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 10 hedefi gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Uzay Havası Uygulama Merkezi Kuruluyor
Milli Uzay Programı’nın bir parçası olan “Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak uzaydaki yetkinliği artırmak” hedefi için Uzay Havası Uygulama Merkezi (UHUM) kuruluyor. Merkezin 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.
UHUM, uzay havasındaki değişimleri izlemek ve modellemek amacıyla kuruluyor. Merkezin dağınık akademik çalışmaları desteklemesi, uzay havasıyla ilgili hizmetler arasında bağlantı kurması, süreklilik sağlaması ve Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etmesi hedefleniyor.
Uzay Havası’nın Önemi
Uzay havası, Güneş Sistemi’ndeki değişken koşulları inceler. Uzay havasındaki değişimler, uyduların ömrünü etkilediği gibi haberleşme, seyrüsefer gibi hizmetlerde de bozulmalara yol açabilir.
Uzay havasındaki değişiklikler ayrıca güneş fırtınaları nedeniyle elektrik iletim sistemlerinin devre dışı kalmasına ve uzun süreli elektrik kesintilerine, haberleşme sorunlarına ve hatta iklim değişikliklerine neden olabilir. Bu yüzden uzay havasının sürekli izlenmesi ve anlaşılması büyük önem taşır.
Diğer Hedefler
Milli Uzay Programı çerçevesinde Türkiye’nin diğer hedefleri arasında bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi, Ay’a iniş yapılması, yeni nesil uydu geliştirme, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi oluşturma, uzay limanı işletmesi kurma, astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin takibi, uzay sanayi ekonomisini geliştirme, uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurma yer alıyor.
2024 yılında Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever Türkiye’nin ilk uzay yolcuları olarak belirlendi. Ayrıca Ay’a sert inişin 2026’da ve yumuşak inişin sonraki yıllarda gerçekleştirilmesi planlanıyor.