İçindekiler
Demir Yolu Yatırımlarına Öncelik Veriliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki demir yolu yatırımlarına büyük önem verdiklerini belirtti. 2002 yılından itibaren başlatılan gelişim hamleleriyle devlet politikası olarak demir yollarını ele aldıklarını vurgulayan Uraloğlu, yolcuların 11 şehre direkt Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile ulaşabildiğini dile getirdi.
Demir Yolu Yatırımlarının Önemi
Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun Asya ile Avrupa arasında köprü görevi gördüğünü ve bu avantajın ekonomik ve ticari fırsatlara dönüştürülmesi için demir yollarında yeni bir atılım başlattıklarını ifade etti. Ülkenin demir ağlarla örülmesi vizyonunu benimseyerek, YHT’lerle bugüne kadar 93 milyon yolcuyu taşıdıklarını belirtti.
Demir Yolu Hedefleri ve Projeler
Türkiye’deki demir yolu hat uzunluğunun 13 bin 919 kilometre olduğunu aktaran Uraloğlu, sektörel göstergeleri de paylaştı. Mevcut hatların elektrifikasyonu ve sinyalizasyonu ile demir yolunun yolcu ve yük taşımacılığındaki payının artırılmasını hedeflediklerini söyleyen Uraloğlu, 2028’e kadar elektrikli hat uzunluğunu 12 bin 561 kilometreye çıkarmayı planladıklarını belirtti.
Önemli Hızlı Tren Projeleri
Bakan Uraloğlu, Ankara-Eskişehir-İstanbul ve Ankara-Konya-Karaman gibi büyük hızlı tren projelerinin yanı sıra Ankara-Sivas YHT’nin hizmete sunulduğunu ve iç Anadolu Bölgesi’nde önemli çalışmalar yapıldığını paylaştı. Yolculara daha konforlu ve hızlı ulaşım imkanı sağlamayı hedeflediklerini belirten Uraloğlu, demir yolu yatırımlarının devam edeceğini vurguladı.