İçindekiler
Bakan Uraloğlu’nun Açıklamaları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk denizciliğinin dönüm noktası olarak nitelendirdiği 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Türkiye’nin egemenliğini tescillediğini belirtti.
Denizcilik Sektörüne Verilen Destekler
Uraloğlu, son 22 yılda denizcilik sektörünün gelişmesi için önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini ve denetimleri artırdıklarını vurgulayarak, Türk bayrağının dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer aldığını ifade etti. Ayrıca ÖTV’siz yakıt uygulamasıyla denizcilere destek sağladıklarını dile getirdi.
Liman Gelişimi ve Yatırımlar
Uraloğlu, tersaneciliği geliştirerek kıyıları deniz yapılarıyla donattıklarını belirterek, liman devleti denetimi uygulamalarında beyaz listeye geçtiklerini açıkladı. Türk limanlarının dünyada ilk 100 arasında yer aldığını ve konteyner limanlarının önemli bir yere sahip olduğunu aktardı.
Deniz Taşımacılığında Teşvikler
Uraloğlu, Türk bayraklı Ro-Ro ve Ro-Pax gemilere teşvikler verdiklerini ve limanlarda ödedikleri kılavuzluk ve römorkaj ücretlerini karşıladıklarını belirtti. Ayrıca boğaz geçiş ücretlerinde yapılan güncellemelerle devlet hazinesine döviz girişini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Yeşil Denizcilik ve Çevre Dostu Projeler
Uraloğlu, Türkiye’nin denizcilik sektöründe temiz, güvenli ve sürdürülebilir bir anlayışla Yeşil Denizcilik için planlamalar yaptıklarını belirterek, çevreyi korumak için çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Ayrıca Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen Denizcilikte Dekarbonizasyon ve Yeşil Deniz Taşımacılığının Desteklenmesi Projesi ile sektöre destek sağlanacağını paylaştı.
Uraloğlu konuşmasını, denizlerin insanları bir araya getiren bir miras olduğunu vurgulayarak, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Kanunu’nun yıl dönümünü kutladığını belirtti.