Varis nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
  1. Anasayfa
  2. Haberler
Trendlerdeki Yazı

Varis nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Varis, damarlarınız genişlediğinde ve aşırı kanla dolduğunda ortaya çıkar. Varisli damarlar tipik olarak şişmiş ve kabarık görünür ve mavimsi mor veya kırmızı renge sahiptir. Genellikle ağrılı olurlar.

0

Nedir bu varis dedikleri?

Varis, damarlarınız genişlediğinde ve aşırı kanla dolduğunda ortaya çıkar. Varisli damarlar tipik olarak şişmiş ve kabarık görünür ve mavimsi mor veya kırmızı renge sahiptir. Genellikle ağrılı olurlar.

Bu durum özellikle kadınlarda çok yaygındır. Tüm yetişkinlerin yaklaşık yüzde 25’inin varisli damarları vardır. Çoğu durumda, alt bacaklarda varisli damarlar görülür.

Varise ne sebep olur?

Varisli damarlar, damarlar düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Damarlar, kanın geriye doğru akmasını önleyen tek yönlü valflere sahiptir. Bu kapakçıklar başarısız olduğunda, kalbinize doğru devam etmek yerine damarlarda kan toplanmaya başlar. Damarlar daha sonra genişler. Varisli damarlar genellikle bacakları etkiler. Oradaki damarlar kalbinizden en uzak olanlardır ve yerçekimi kanın yukarı doğru akmasını zorlaştırır.Varisli damarlar için olası nedenler şunlardır:

  1. Gebelik
  2. Menopoz
  3. 50 yaş üstü olmak
  4. Uzun süre ayakta durmak
  5. Obezite
  6. Ailede varis olması

Varis belirtileri

Bacaklarınızda kolayca görünür, şekilsiz damarlardır. Ayrıca genişlemiş damarların üzerinde veya çevresinde ağrı, şişme, ağırlık olabilir.Bazı durumlarda şişlik ve renk değişikliği olabilir. Ağır vakalarda, damarlar önemli ölçüde kanayabilir ve ülserler oluşabilir.

Varis tedavisi ve önleme

Genel olarak, doktorlar varisli damarları tedavi ederken risksiz davranırlar. Daha agresif tedaviler denemek yerine muhtemelen yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanız tavsiye edilecektir.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Aşağıdaki değişiklikler, varisli damarların oluşmasını veya kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir:

  1. Uzun süre ayakta durmaktan kaçının.
  2. Kilo verin veya sağlıklı bir kiloyu koruyun.
  3. Dolaşımınızı iyileştirmek için egzersiz yapın.
  4. Varis çorapları kullanın.

Zaten varisli damarlarınız varsa, yeni varis oluşumunu önlemek için bu adımları atmalısınız. Ayrıca dinlenirken veya uyurken bacaklarınızı da kaldırmalısınız.

Sıkıştırma

Doktorunuz size özel varis çorabı veya çorap giymenizi önerebilir. Bunlar, kanın kalbinize daha kolay akabilmesi için bacaklarınıza yeterince baskı uygular. Ayrıca şişliği azaltırlar.Sıkıştırma seviyesi değişir, ancak çoğu kompresyon çorabı türü eczanelerde veya tıbbi malzeme mağazalarında bulunur.

Ameliyat

Yaşam tarzı değişiklikleri işe yaramıyorsa veya varisli damarlarınız çok fazla ağrıya neden oluyorsa veya genel sağlığınıza zarar veriyorsa, doktorunuz invaziv bir prosedür deneyebilir.Damar bağlama ve sıyırma anestezi gerektiren cerrahi bir tedavidir. İşlem sırasında cerrahınız derinizde kesiler yapar, varisli damarı keser ve kesilerden çıkarır. Damar sıyırma ameliyatlarının güncellenmiş varyasyonları geliştirilmiş olmasına rağmen, daha yeni, daha az invaziv seçenekler mevcut olduğundan daha az sıklıkla uygulanmaktadır.

Diğer tedavi seçenekleri

Şu anda, varisli damarlar için çok çeşitli minimal invaziv tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunlar şunları içerir:

  1. skleroterapi, daha büyük bir damarı bloke etmek için sıvı veya köpük kimyasal enjeksiyon kullanarak
  2. daha küçük damarları tıkamak için sıvı kimyasal enjeksiyon kullanarak mikro skleroterapi
  3. bir damarı bloke etmek için ışık enerjisi kullanan lazer cerrahisi
  4. Bir damarı bloke etmek için ısı ve radyofrekans dalgaları kullanan endovenöz ablasyon tedavisi
  5. bir damarı bloke etmek için küçük bir kesiden sokulan küçük ışıklı bir kapsam kullanarak endoskopik ven cerrahisi

Bir yöntem seçmeden önce daima doktorunuzla tedavi seçenekleriniz ve riskler hakkında konuşmalısınız. Önerilen yöntem semptomlarınıza, boyutunuza ve varisli damarınızın konumuna bağlı olabilir.Kaynak: Healthline

MAKALEYE EMOJİ İLE TEPKİ VER
  • 0
    g_l_mse
    GÜLÜMSE
  • 0
    susma
    SUSMA
  • 0
    d_l_ikarma
    DİL ÇIKARMA
  • 0
    kizgin
    KIZGIN
  • 0
    donmu_
    DONMUŞ

SanalTus.Com Administrator

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir