Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi İlk Görevi İçin Karadeniz’e Açıldı

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi İlk Görevi İçin Karadeniz’e Açıldı

Türkiye’nin yeni derin deniz sondaj gemisi Yıldırım, ilk görevi için Filyos Limanı’ndan ayrılarak Karadeniz’e açıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, gemi Karadeniz’deki Türkali-16 kuyusunda alt tamamlama faaliyetleri yürütecek. Yıldırım’ın 20 Mayıs’ta operasyonlara başlaması bekleniyor.

Yıldırım’ın Filoya Katılım Süreci

Türkiye’nin Mavi Vatan’daki arama ve üretim çalışmalarına güç katacak Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi, 4 Aralık 2025 tarihinde ülkeye ulaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Aralık 2025’te yaptığı duyuru ile filoya katılan yeni sondaj gemisinin isminin “Yıldırım” olarak belirlendiğini açıkladı.

Mersin’deki Taşucu Limanı’na yanaşan gemi, burada Ay-Yıldız motifleriyle donatıldı. Karadeniz’deki görevine başlamak üzere 21 Ocak’ta Mersin’den Filyos Limanı’na doğru yola çıkan Yıldırım, Çanakkale ve İstanbul Boğazları’ndan geçerek 27 Ocak’ta Filyos’a ulaştı. Boğaz geçişi için sökülen bin 10 ton ağırlığındaki sondaj kulesi üst kısmı, geminin Filyos’a yanaşmasının ardından yerine monte edildi.

Kule montajının tamamlanmasıyla birlikte Yıldırım’ın sondaj, gemi ve sualtı sistemlerinin devreye alınması ile kontrollerine ilişkin süreçler başarıyla yürütüldü. Tüm testleri tamamlanan gemi, operasyonel olarak hazır hale getirildi.

Türkiye’nin Karadeniz’deki Sondaj Gücü Artıyor

Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi’nin göreve başlamasıyla birlikte Türkiye’nin Karadeniz’deki sondaj gemisi sayısı beşe yükseldi. Daha önce Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han derin deniz sondaj gemileri bölgede faaliyet gösteriyordu. Bu gelişme, Türkiye’nin Karadeniz’deki arama ve üretim faaliyetlerine daha fazla hız verme hedefini güçlendirdi.

2024 yılında Güney Kore’de inşası tamamlanan Yıldırım, 7. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi olarak öne çıkıyor. Gemi, derin denizde 12 bin metreye kadar sondaj yapabilme kapasitesine sahip. 228 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğinde olan Yıldırım, helikopter pisti ve 200 personele yaşam alanı sunan modern donanımlara sahip.

Benzer Haberler
Altın Kilogram Fiyatı Gün Sonunda Yüzde 3,3 Yükseldi
Altın Kilogram Fiyatı Gün Sonunda Yüzde 3,3 Yükseldi
Para Piyasası Fonu Kazançlarına Yüzde 10 Stopaj Kesintisi Getirildi
Para Piyasası Fonu Kazançlarına Yüzde 10 Stopaj Kesintisi Getirildi
Altında 7 Ayın En Hızlı Yükselişi Ağustos Ayında Kaydedildi
Altında 7 Ayın En Hızlı Yükselişi Ağustos Ayında Kaydedildi
Altın Fiyatları Orta Doğu Gerilimi ve Faiz Beklentileriyle Dalgalanıyor
Altın Fiyatları Orta Doğu Gerilimi ve Faiz Beklentileriyle Dalgalanıyor
TÜİK Temmuz Ayı İşsizlik Rakamlarını Açıkladı İşsiz Sayısı Arttı
TÜİK Temmuz Ayı İşsizlik Rakamlarını Açıkladı İşsiz Sayısı Arttı
BES ve OKS’de 2,6 Trilyon Lira Birikti 18 Milyon Katılımcı Sayısını Aştı
BES ve OKS’de 2,6 Trilyon Lira Birikti 18 Milyon Katılımcı Sayısını Aştı
Teknoloji'de Haberin Doğru Adresi
    Copyright © 2025 Tüm hakları SANAL TUŞ 'da saklıdır. Seobaz Haber Teması