İçindekiler
- 1 YONGATEK, Mikroelektronik Alanında Öncü Projeler Yürütüyor
- 2 ÇENTİK İle Türkiye, İlk Milli Mikrodenetleyici Ürün Serisini Oluşturuyor
- 3 ÇENTİK, İhracat Başarısıyla Dubai’deki Kullanıcılara Sunulacak
- 4 YONGATEK, Beyaz Eşyalarda Milli Çipi Kullanacak
- 5 Tasarım ve Üretim Süreci
- 6 ÇENTİK, Robotik, Otomotiv ve IoT Alanlarında da Kullanılabilecek
YONGATEK, Mikroelektronik Alanında Öncü Projeler Yürütüyor
2014 yılında kurulan YONGATEK Microelectronics, Türkiye’nin çip tasarım ve üretim merkezi olma vizyonuyla yola çıktı. Şirket, şu anda mikroelektronik alanında üç ana proje olan mikrodenetleyici ÇENTİK, video işleme çipi KIRMIK ve donanım olarak programlanabilir çip SAKA üzerinde çalışmaktadır.
ÇENTİK İle Türkiye, İlk Milli Mikrodenetleyici Ürün Serisini Oluşturuyor
Yüksek potansiyeline dayanarak mikrodenetleyici çiplerle ilgili çalışmalara başlayan YONGATEK, ÇENTİK adıyla bu alandaki ilk ürün serisini geliştirdi.
ÇENTİK, İhracat Başarısıyla Dubai’deki Kullanıcılara Sunulacak
Yurt dışından gelen bir sipariş doğrultusunda üretilen ilk ÇENTİK partisi tamamlandı ve şu anda paketleme aşamasındadır. ÇENTİK, yakın bir gelecekte Dubai merkezli bir kullanıcıya sunulacak ve böylece ihracat başarısını da elde etmiş olacak.
YONGATEK, Beyaz Eşyalarda Milli Çipi Kullanacak
Türkiye’nin önde gelen beyaz eşya şirketlerinden biriyle anlaşma yapan YONGATEK, ÇENTİK’i çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve buzdolabında kullanılan yabancı ürünlerin yerine geçirecek.
Beyaz eşya ve robotik uygulamalarda tercih edilen bu çip türü görece daha ucuz ve basittir. YONGATEK, beyaz eşya üreticisiyle yaptığı anlaşma kapsamında yılda yaklaşık 25 milyon adet ÇENTİK teslimatı gerçekleştirecek ve milli çip tasarım ve üretiminde bu düzeyde bir başarı elde edilecek.
Tasarım ve Üretim Süreci
Çiplerin tamamı YONGATEK tarafından tasarlanacak ve başlangıçta prototipler üretilecektir. Üretim faaliyeti Avrupa’nın önde gelen mikroelektronik araştırma merkezi IMEC tarafından Tayvan’daki TSMC’de gerçekleştirilecek. Üretimler tamamlandıktan sonra çipler YONGATEK ve kullanıcı firma tarafından test edilecek ve saha testlerine tabi tutulacak.
Üretim Yürütme Sistemi için gerekli maliyet ve yatırımlar da taraflar arasında anlaşma sağlanarak karşılanacaktır. Çiplerin seri üretimden çıkması ve beyaz eşyalarda kullanılmaya başlanması 2025 yılı sonunda hedeflenmektedir.
ÇENTİK, Robotik, Otomotiv ve IoT Alanlarında da Kullanılabilecek
YONGATEK’nin milli çipi ÇENTİK, yurt içinde ve yurt dışında robotik, otomotiv ve IoT (nesnelerin interneti) alanlarında kullanılabilecek temel bir ürün ihtiyacını karşılayacaktır.
Mikrodenetleyici ve mikroişlemciler genellikle lisansa tabi ARM tabanlı veya RISC-V adı verilen açık kaynaklı mimariler kullanılarak üretilmektedir. ÇENTİK, RISC-V tabanlı olarak tasarlanmış olup, IoT alanında ARM tabanlı mimariler kullanılarak ürün yelpazesinin genişletilmesi hedeflenmektedir.