1. Ana Sayfa
  2. Haberler

Zona hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Zona hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
0

Zona nedir?

Zona, aynı zamanda suçiçeğine de yol açan virüs olan suçiçeği(varisella)-zoster’in neden olduğu bir enfeksiyondur. Su çiçeği enfeksiyonu bittikten sonra bile, virüs, zona olarak yeniden etkin olmadan önce sinir sisteminizde yıllarca yaşayabilir.Zona ayrıca herpes zoster olarak da adlandırılabilir. Bu tür viral enfeksiyon, ağrıya ve yanmaya neden olabilen kırmızı deri döküntüsü ile karakterize olmuştur. Zona genellikle vücutta, tipik olarak gövde, boyun veya yüzde bir kabarcık şeridi olarak görünür.Çoğu zona vakası 2 ila 3 hafta içinde geçer. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, zona nadiren aynı kişide birden fazla görülür, ancak Amerika Birleşik Devletleri Güvenilir Kaynak’ına göre her 3 kişiden yaklaşık 1’inde yaşamlarının bir noktasında zona hastalığı olacaktır.

Zona belirtileri

Zona hastalığının ilk belirtileri genellikle ağrı ve yanmadır. Ağrı genellikle vücudun bir tarafındadır ve küçük yamalar halinde ortaya çıkar. Bunu tipik olarak kırmızı bir döküntü izler.Döküntü özellikleri şunlardır:

  1. kırmızı lekeler
  2. kolayca kırılan sıvı dolu kabarcıklar
  3. yüz ve kulaklarda kaşıntı

Bazı insanlar zona ile ağrı ve kızarıklığın ötesinde semptomlar yaşarlar. Bunlar şunları içerebilir:

  1. ateş
  2. titreme
  3. baş ağrısı
  4. yorgunluk
  5. Kaslarda güçsüzlük

Zona hastalığının nadir ve ciddi komplikasyonları :

  1. Kalıcı göz hasarını önlemek için hemen tedavi edilmesi gereken gözde ağrı veya kızarıklık
  2. Ramsay Hunt sendromunun semptomları olabilen ve ayrıca acil tedavi gerektiren bir kulakta işitme kaybı veya yoğun ağrı, baş dönmesi veya dilinizde tat kaybı
  3. cildiniz kızarırsa, şişer ve dokunulduğunda ısınırsa sahip olabileceğiniz bakteriyel enfeksiyonlar

Yüzdeki ZonaZona genellikle sırtınızın veya göğsünüzün bir tarafında oluşur, ancak yüzünüzün bir tarafında da kızarıklık olabilir.Kızarıklık kulağınıza yakınsa veya kulağınızın içindeyse, işitme kaybına, dengede sorunlara ve yüz kaslarınızda güçsüzlüğe yol açabilecek bir enfeksiyona neden olabilir.Ağzınızın içindeki zona çok acı verici olabilir. Yemek yemek zor olabilir ve tat alma duyunuz etkilenebilir.Saç derinizdeki zona döküntüleri, saçınızı tararken veya fırçalarken hassasiyete neden olabilir. Tedavi edilmezse kafa derisindeki zona kalıcı kelliğe neden olabilir.Gözdeki ZonaOftalmik herpes zoster veya herpes zoster oftalmikus olarak adlandırılan göz içindeki ve çevresindeki zona, zona hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 10 ila 20’sinde görülür.Göz kapaklarınızda, alnınızda bazen burnunuzun ucunda veya yan tarafında kabarcıklı bir kızarıklık görünebilir. Gözünüzde yanma veya zonklama, kızarıklık ve yırtılma, şişme ve bulanık görme gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.Kızarıklık ortadan kalktıktan sonra, sinir hasarı nedeniyle gözünüzde hala ağrı olabilir. Ağrı çoğu insanda zamanla iyileşir.Tedavi edilmezse göz zona uzun süreli görme kaybı ve korneanın şişmesi nedeniyle kalıcı yara izi gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Göz çevrenizdeki zona hakkında daha iyi bilgi edinin.Gözünüzün içinde ve çevresinde zona olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen doktorunuza görünmelisiniz. Tedaviye 72 saat içinde başlamak ve Güvenilir bir kaynak, komplikasyon yaşamama olasılığınızı artıracaktır.Sırttaki ZonaZona döküntüleri genellikle belinizin bir tarafında gelişirken, sırtınızın bir tarafında veya sırtınızın alt tarafında bir şerit kabarcık görünebilir.Kalçadaki ZonaKalçanızda zona döküntüsü olabilir. Zona genellikle vücudunuzun yalnızca bir tarafını etkiler, bu nedenle sağ ya da sol kalçanızda kızarıklık olabilir.Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi, kalçanızdaki zona karıncalanma, kaşıntı veya ağrı gibi ilk semptomlara neden olabilir.Birkaç gün sonra kırmızı bir kızarıklık veya kabarcıklar gelişebilir. Bazı insanlar yalnızca acı çeker ama kızarıklık olmaz.

Zona bulaşıcı mıdır?

Zona bulaşıcı değildir, ancak buna neden olan suçiçeği(varisella)-zoster virüsü, suçiçeği geçirmemiş başka bir kişiye bulaşabilir ve hastalığı geliştirebilirler. Zona olan birinden zona bulamazsınız ama suçiçeği kapabilirsiniz.Varisella-zoster virüsü, sızan bir kabarcıkla temas ettiğinde yayılır. Kabarcıkların örtülmesi veya kabuk oluşturması bulaşıcılığı engeller.Zona hastalığınız varsa suçiçeği zoster virüsünün yayılmasını önlemek için, döküntüyü temiz ve kapalı tuttuğunuzdan emin olun. Kabarcıklara dokunmayın ve ellerinizi sık sık yıkayın.Hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gibi risk altındaki kişilerin yanında olmaktan kaçınmalısınız.

Zona tedavi yöntemleri

Zona tedavisi yoktur, ancak belirtileri azaltmak ve ilerlemesini durdurmak için ilaç tedavisi kullanılır. Zona hastalığı tedavisi için varisella zoster virüsüne karşı etkili asiklovir ve valasiklovir isimli antiviral ilaçlar kullanılır. Ağrı, yanma, batma gibi belirtiler için de ağrı kesici haplar, kremler ve losyonlar reçete edilmektedir.

Zona nedenleri

Zona, suçiçeğine de neden olan suçiçeği-zoster virüsünden kaynaklanır. Zaten suçiçeği geçirdiyseniz, bu virüs vücudunuzda yeniden etkin olduğunda zona geliştirebilirsiniz.Bazı insanlarda zona oluşmasının nedeni net değildir. Enfeksiyonlara karşı bağışıklığın düşük olması nedeniyle yaşlı yetişkinlerde daha yaygındır.Zona için olası risk faktörleri şunları içerir:

  1. zayıflamış bir bağışıklık sistemi
  2. stres
  3. yaşlanma
  4. kanser tedavileri veya büyük ameliyat geçirme

Zona ve hamilelik

Hamilelik sırasında zona olması alışılmadık bir durum olsa da mümkündür. Su çiçeği veya aktif zona enfeksiyonu olan biriyle temasa geçerseniz, aşı olmadıysanız veya daha önce hiç yaptırmadıysanız suçiçeği geliştirebilirsiniz.Hangi üç aylık dönemde olduğunuza bağlı olarak, hamilelik sırasında suçiçeği geçirmeniz doğuştan sakatlıklara neden olabilir. Hamilelikten önce suçiçeği aşısı yaptırmak, çocuğunuzu korumada önemli bir adım olabilir.Zona komplikasyonlara neden olma olasılığı daha düşüktür, ancak yine de rahatsız edici olabilir. Hamilelik sırasında herhangi bir kızarıklık olursa hemen doktorunuza görünün. Zona ve hamilelik hakkında daha fazla bilgi edinin.Zona tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar hamileliğiniz sırasında güvenle kullanılabilir. Antihistaminikler kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir ve asetaminofen (Tylenol) ise ağrıyı azaltabilir.

Yaşlılarda zona

Zona özellikle yaşlı yetişkinlerde yaygındır. Hayatları boyunca zona geçirecek her 3 kişiden 1’inde bunların yaklaşık yarısı 60 yaş ve üstü kişiler olacaktır. Bunun nedeni, yaşlı insanların bağışıklık sistemlerinin tehlikeye girme olasılığının daha yüksek olmasıdır.Zona hastalığı olan yaşlı yetişkinlerin, genel popülasyona göre daha yaygın kızarıklıklar ve açık kabarcıklardan kaynaklanan bakteriyel enfeksiyonlar dahil olmak üzere komplikasyonlar yaşama olasılığı daha yüksektir. Ayrıca hem zatürreye hem de beyin iltihabına karşı daha hassastırlar, bu nedenle antiviral tedavi için erken dönemde bir doktor tarafından görülmek çok önemlidir.Zona hastalığının önlenmesi için CDC, 50 yaş ve üstü yetişkinlerin zona aşısı yaptırmasını önermektedir.

Zona nasıl önlenir?

Aşılar, zona hastalığından kaynaklanan ciddi zona semptomları veya komplikasyonları geliştirmenize engel olabilir. Tüm çocuklara suçiçeği aşısı olarak da bilinen iki doz su çiçeği aşısı yapılmalıdır. Hiç suçiçeği geçirmemiş yetişkinler de bu aşıyı yaptırmalıdır.Aşı, suçiçeği kapmayacağınız anlamına gelmez, ancak aşı olan 10 kişiden 9’unda bunu önler.CDC’ye göre, 50 yaşında veya daha büyük olan yetişkinler, suçiçeği-zoster aşısı olarak da bilinen bir zona aşısı yaptırmalıdır. Bu aşı, zona ile ilişkili ciddi semptomları ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.Mevcut iki aşı vardır: Zostavax (zoster aşısı canlı) ve Shingrix (rekombinant zoster aşısı). CDC Trusted Source, Shingrix’in tercih edilen aşı olduğunu belirtir. CDC ayrıca, geçmişte Zostavax almış olsanız bile Shingrix aşısını almanız gerektiğini belirtiyor.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

SanalTus.Com Administrator

Yorum Yap