15 Aylık Bebek Gelişimi
  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
Trendlerdeki Yazı

15 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren her gün hem fiziksel hem de gelişim açısından hızlı bir şekilde büyümektedir. Bu durumda bebeklerin her gün değişen kişiliği ve alışkanlıkları bulunmaktadır.

0

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren her gün hem fiziksel hem de gelişim açısından hızlı bir şekilde büyümektedir. Bu durumda bebeklerin her gün değişen kişiliği ve alışkanlıkları bulunmaktadır.

Bebeğinizin değişen kişiliği, huylarına ve alışkanlıklarına daima uyum sağlamanız ve bebeğinize ona göre davranmanız, yönlendirmeniz gerekmektedir. On beşinci ayın içerisine giren bebeğinize en önemlisi sizinle inatlaştığı ve size tepki verdiği dönemlerde bunu soğukkanlılıkla karşılamanız ve hatta çok sabırlı olmanız gerekmektedir.

Dinleme ve İlgi

On beşinci ayın içerisine giren bebekler artık çevrelerindeki olaylara, nesnelere daha ilgilidir. Bu ayda bebekler sevdikleri bir nesneye ya da farklı bir şeye daha uzun süre odaklanma özelliğine sahip olurlar. Bebeğiniz o beşinci ayın içerisine girdiğinde sizi daha iyi anlayabilecek duruma gelmiştir. Bebeğinizle beraber yaptığınız her aktiviteden önce onu mutlaka ne yapacağınıza dair bilgilendirin. Mesela bebeğinizi giydirirken ne yapacağınızı, neler giydireceğinizi ve bir sonraki aşamanın ne olduğunu yine kısa cümlelerle ona anlatın. Yemek yemeden önce, banyo yaptırmadan önce ve dışarı çıkarmadan önce mutlaka ne yapacağınızı ona anlatın.

Size yardımcı olduğu konularda mutlaka ona teşekkür etmeyi ihmal etmeyin ya da aferin kelimesini de ekleyebilirsiniz. Teşekkür ederek ya da aferin diyerek ödüllendirilmeyen bebek yeni keşiflere hazır hale gelmez, yaptığının iyi ya da kötü olduğunu da bilemez, ilerleyen zamanlarda bebeğinizden bir şey yapmasını istediğinizde bunu yapmaya hevesli olmaz.Size yapabileceği ölçüde yardım etmesine izin verin, onun keşfetme alanını kısıtlamayın, mümkün olduğunca bebeğinizi yapabileceği her aktiviteye dahil edin. Bebeğiniz diğer aylarda olduğu gibi on beşinci ayın içerisine geldiğinde de sizi yine taklit edecektir, bu yüzden yaptığınız her harekete ve söylediğiniz her kelimeye çok dikkat etmelisiniz.

Eğer siz sorunların çözümünü tartışarak ya da bağırarak arıyorsanız, aynısını bebeğiniz de büyüyünce yapacak. Çevrenizde dikkat edin tartışmaya açık insanların bebekleri, çocukları da tartışmaya açık ve kavgacıdır. Aile içerisindeki her bir ses yükseltme, her bir tartışma ve her bir kötü davranışın aynısı bebeğinizde olacaktır. Bebeğiniz için örnek birer insan olduğunuzu ve tamamen sizi taklit ettiğini asla unutmayın.Bebeğiniz on beşinci ayı içerisinde kendisini beden açısından zorlayacak hareketler yapmaya daha yatkındır. Mesela telefonu alarak konuşuyormuş gibi yapmak, masanın üzerine çıkmak ya da kitap okuyormuş gibi yapmak. Bunların hepsi onun için sadece oyundan ibarettir. Yaptığınız ve bebeğinizin anlayabileceği her eyleminizi bebeğinize anlatın, anlamayacağını düşünseniz de anlatın ve sizi taklit etmesini asla kısıtlamayın. Kendi başına oynadığı oyunlar da tamamen anne babayı ya da kardeşleri taklit etme üzerine kuruludur.

Anlama

Bebeğinizin on beşinci ayına girmesi ile anlama yeteneğinde de mutlaka belirli bir ilerleme olacaktır. Sizin söylediğiniz kelimeler ya da cümleler artık ona yabancı gelmeyecektir ve sizi daha iyi anlayarak, daha iyi iletişim kurabilir hale gelecektir. Bebeğinize diğer aylarda olduğu gibi yine kitaplarla ilgilenmesine yardımcı olun, ona kitap okuyun, bebeğinizin kitaplara dokunmasına izin verin. Sadece bebeğinizin eşyalarının ve kitaplarının bulunduğu, bebeğinize ait bir dolap olsun. Bebeğiniz kendi kitaplarına tek başına dokunsun, baksın, sonra da onları yerine koyması için bebeğinize ricada bulunun ve onu yönlendirin. Bebeğinizle birlikte diğer aylarda olduğu gibi kitap okuma aktivitesine devam edin, ona yine kitaplar okuyun, kitapta bulunan büyük resimlere bakın, isimlerini ona sorun. Özellikle kitap alırken büyük resimli, ebat olarak da büyük olan, renkli ve hareketli kitapları tercih edin. Bu tür kitaplar bebeğinizin çok fazla ilgisini çekecektir, uzun bir süre kitapla vakit geçirmek isteyecektir.Daha önceki aylarda da olduğu gibi bebeğinize yapabileceği birtakım isteklerde bulunun, ondan herhangi bir eşyayı, nesneyi getirmesini isteyin, bunların hepsini anlayarak size getirecektir. Bebeğiniz ismini bilmediği ya da telaffuz edemediği bir kelimeyi bu ayda da işaret ederek, ister. Bebeğinizin oyuncaklarından birini sakladığınızda bebeğiniz onun yok olmadığını bilir ve öyle düşünür. Nesne ya da kavram gelişimi bu ayda da hızlı bir şekilde devam eder.

Sesler ve Konuşma

Bebeğiniz on beşinci ayın içerisine girdiği günlerde kişiliğinde diğer aylarda olduğu gibi değişiklikler ve gelişim devam eder. Bebeğiniz bu aylarda daha çok kendi istediği şeylerin yapılması taraftarıdır, bunu yaptırmak için elinden geleni yapacaktır. Bebeğinin ağlamasına ya da huysuzlanmasına dayanamayan anne ve baba, bebeğinin istediğini mecburen yapacaktır. Ama bebeğinizin bir şeyi huysuzlanarak ya da ağlayarak istemesi sonucunda sizin istediği herhangi bir şeyi almanız kısa süreli bir çözümdür, bebeğiniz bu şekilde istediği her şeyi size yaptırabileceği algısına kapılır ve bundan sonra öyle davranmaya devam eder. Bebeğiniz bu ayda size daha çok hayır diyebilir, kendi istediğini yapmak isteyebilir bu tür durumlarda sakinliğinizi korumanız daima faydalı olacaktır. Eğer bebeğiniz istediğiniz bir şeyi yapmak istemiyorsa ona neden yapmak istemediğini sorun ve aldığınız cevap karşısında onu ikna edici cümleler kurabilirsiniz. Bebeğinizin bu ayda da kelime haznesi artmaya, çoğalmaya devam edecektir. Karşılaştığı ya da ona gösterilen nesneler ne kadar fazla olursa kelime haznesi de o kadar artacaktır. Bebeğiniz bu ayda vücudunu daha iyi tanıyabilir hale gelecektir. Ağzını, kulaklarını, gözlerini ve burnunu sorulduğu zaman rahatça gösterebilecektir. Bebeğiniz bazen ilgi çekmek için gülümser, şirin davranır, çığlık atar, ağlar ya da bağırır. Bebeğinizin bu tür eylemler yapması sizden daha çok ilgi beklediğini gösterir.

Sosyal Yetenekler

Bebeğinizin on beşinci ayın içerisine girmesi ile artık duyguları da değişmeye başlayacaktır. Bebeğiniz bu ayda birtakım duygularını kontrol edemeyebilir. Mesela bebeğiniz sinirlenebilir, yakınında bulunan herhangi bir kişiyi ısırabilir ya da elindeki bir nesneyle insanlara vurabilir. Bebeğiniz bu tür eylemler yaptığı zaman sizin bunların yanlış olduğunu söylemeniz gerekmektedir. Bu durumlarda daima sakinliğinizi korumanız ve bebeğinizle sakin bir şekilde iletişim kurmanız gerekmektedir. Çünkü bebeğinize kızıp, bağırdığınızda bebeğiniz yaptığı davranışın neden kötü olduğunu anlamayacaktır ve bir süre sonra ağlayarak sizden yine ilgi bekleyecektir. Daha sonra siz bebeğinizin ağlamasına dayanamayarak kucağınıza alacaksınız ve bebeğiniz yanlış yaptığı bir davranış sonucunda anne kucağında teselli edilerek ödüllendirilmiş olacak. Bu davranış şekli bebeğinize hiçbir şey anlatmaz ve bebeğiniz aynı hareketi yanlış olsa da tekrarlamaya devam eder.Bebeğinizin yanlış bir davranışında tepkisiz kalırsanız da aynı hareketi tekrarlar. Bebeğinizin sürekli sizden ilgi istemesi ve sizin yapacak birtakım işlerinizin olması sebebiyle bu ilgi isteme durumu sizi rahatsız eder ve sıkar. Bu durumla baş etmek yerine çok kısa sürede etkili olan televizyon seyrettirmek, ona tabletten çizgi film açmak ya da telefonunuzu vermek gibi çözümler daha cazip gelir. Bu kısa süreli çözümlerle bebeğinize gelişimi ve kişiliği açısından çok büyük zarar verir. Bebeğinize çok eğlenceli gelen tablet, televizyon ya da telefon bir süre sonra onda bağımlılık yapar, her sıkıldığında sizden onları ister, başka bir şeyle oynamak istemez ve elektronik aletlerin yaymış olduğu radyasyon nedeniyle gelişim çağında olan bebeğiniz bu aletlerden maksimum düzeyde olumsuz etkilenir. Doktorlar bebeğinizin gelişimi açısından bebeğinize iki yaşına gelene kadar televizyon seyrettirmemeniz gerektiğini vurguluyorlar. Bir süre sonra bebeğiniz elektronik cihaz bağımlısı olur ve büyüdüğünde de bu davranışı devam eder.

Diğer Değişiklikler

Bebeğiniz on beşinci ayın içerisine girdiği günlerde artık tek başına bardaktan su içebilir hale gelir. Eline kağıt verirseniz kalemle daha düzgün çizgiler çizebilir. Eğer evinizde beslediğiniz bitki ya da çiçek varsa onların insan vücuduna etkilerini mutlaka araştırın. Çünkü on beş ayın içerisine giren bebeğiniz daha çok hareket ederek, her şeyi karıştıracaktır. Bu karıştırdıkları nesneler arasında bitkilerde olacaktır. Sizin görmediğiniz bir anda bebeğiniz saksıyı karıştırıp toprak ya da bitki yiyebilir. Bazı bitkiler yenildiğinde hatta dokunulduğunda insan vücuduna zehirleyecek maddelere sahip olabiliyor, bu nedenle bitkilerinizi bebeğinizin yetişemeyeceği, erişemeyeceği bir yerde olması daha faydalı olacaktır. Bebeğiniz toprak ya da bitki yediğinde mutlaka doktora götürmeniz gerekmektedir. Bu ayda bebeğiniz yürüyordur ama tam olarak yürümeyi öğrenememiştir, bazen düşebilir kendi çabasıyla kalkabilecek durumdaysa ona yardımcı olmayın ama tek başına kalkmakta zorlanıyorsa sizden yardım isterse o zaman müdahale edin. Eğilerek yerden bir şey almaya da çalışabilir, bazen bu hareket tehlikeli hale gelebilir, bebeğiniz düşebilir. Bu durumda onu çok iyi takip etmeniz gerekmektedir.

Aşılar

On beşinci ay itibariyle bebeğinize bu ayda yaptırabileceğiniz herhangi bir hiçbir aşısı bulunmamaktadır.

İlginizi Çekebilir
yarma-orbas-.jpg

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

SanalTus.Com Administrator

Yorum Yap