Küresel Piyasalar Jeopolitik Gerilim ve Yapay Zeka Endişeleriyle Düşüşte

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Piyasalar Jeopolitik Gerilim ve Yapay Zeka Endişeleriyle Düşüşte

Orta Doğu’daki artan jeopolitik gerilim ve yapay zeka sektöründeki hayal kırıklığı yaratan tahminler, küresel piyasalarda satış baskısını artırdı. Taraflardan gelen açıklamaların piyasalarda dalgalanmalara neden olduğu bu süreçte, ABD Başkanı Donald Trump, İran ile nükleer anlaşma üzerinde çalıştıklarını belirtti. Trump, İran’ın nükleer silaha sahip olmama konusunu kabul ettiğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Trump’ın NATO Zirvesi’ne katılacağını bildirdi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise İran ile yaşanan gerilimin enflasyon üzerindeki etkisinin kısa vadeli olacağını öngördü.

Jeopolitik Riskler ve Enflasyon Beklentileri

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile iletişimin sürdüğünü ve Beyrut’a yönelik saldırıların durdurulması gerektiği konusunda mesajlaştıklarını ancak somut bir ilerleme kaydedilmediğini aktardı. Jeopolitik risklerin enerji fiyatları üzerinden enflasyon beklentilerini bozma ihtimali, riskli varlıklarda daha kırılgan bir yükselişe işaret ediyor.

İsrail ve Lübnan’ın ateşkes konusunda anlaşma sağladığına dair haberler petrol fiyatlarında ılımlı bir gerilemeye yol açsa da, devam eden gerilim küresel piyasalarda satış baskısını sürdürüyor.

Yapay Zeka Sektöründe Hayal Kırıklığı ve Faiz Endişeleri

Broadcom’un yapay zeka gelirlerine ilişkin beklentilerin altında kalan tahminleri, teknoloji şirketlerine yönelik risk algısını güçlendirdi. Şirketin yapay zeka yarı iletkenlerinden elde edilecek gelirin 16 milyar dolar olacağı açıklaması, 17,2 milyar dolarlık ortalama beklentinin altında kaldı. Bu durum, yapay zeka rallisinin devam edip etmeyeceği konusunda soru işaretleri yarattı ve Broadcom hisselerinde düşüşe neden oldu.

Faiz oranlarının uzun süre yüksek kalabileceğine yönelik endişeler de piyasalardaki risk iştahını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Makroekonomik Veriler ve Merkez Bankası Açıklamaları

ABD’de özel sektör istihdamı mayıs ayında 122 bin kişi ile beklentilerin üzerinde artış göstererek Ocak 2025’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ülkede hizmet sektörü PMI da 54,5 ile beklentileri aştı. Enflasyonist baskıların arttığı bu dönemde, New York Fed Başkanı John Williams para politikasının doğru konumda olduğunu ve faiz oranlarında şimdilik bir değişiklik öngörmediğini belirtti.

Brent petrolün varil fiyatı 96,2 dolarda seyrederken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,49 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksi 99,4 seviyesinde işlem görürken, altının onsu yüzde 0,9 artışla 4 bin 473 dolardan alıcı buldu. Bitcoin ise 61 bin 383 dolara gerileyerek son ayların en düşük seviyesini gördü.

Borsalarda Negatif Seyir

Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in halka arz planları gündemdeyken, New York borsası genel olarak düşüşle kapandı. Dow Jones endeksi yüzde 1,21, S&P 500 endeksi yüzde 0,74 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,89 değer kaybetti.

Avrupa borsalarında da jeopolitik gerginlikler ve olumsuz makroekonomik veriler nedeniyle satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,31, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,40 değer kaybetti.

Asya borsaları da New York’taki düşüşlerin etkisiyle satış ağırlıklı bir gün geçirdi. Teknoloji ve çip üreticisi hisselerindeki geri çekilmeler piyasalardaki düşüş eğilimini destekledi. Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,1, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 geriledi.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 1,65 değer kaybederek 13.965,65 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru ise 45,9780 seviyesinden işlem görüyor.

Benzer Haberler
Küresel Piyasalar Jeopolitik Gerilim ve Yapay Zeka Endişeleriyle Düşüşte
Küresel Piyasalar Jeopolitik Gerilim ve Yapay Zeka Endişeleriyle Düşüşte
Bakan Bolat Fransa İle Dış Ticarette 30 Milyar Dolarlık Hedefi Açıkladı
Bakan Bolat Fransa İle Dış Ticarette 30 Milyar Dolarlık Hedefi Açıkladı
Gram Altın Yeni Haftaya Düşüşle Başladı Küresel Gelişmeler Fiyatları Etkiledi
Gram Altın Yeni Haftaya Düşüşle Başladı Küresel Gelişmeler Fiyatları Etkiledi
Bakan Bayraktar: Türkiye Azerbaycan İş Birliği Avrupa’nın Enerji Arz Güvenliğine Katkı Sağlıyor
Bakan Bayraktar: Türkiye Azerbaycan İş Birliği Avrupa’nın Enerji Arz Güvenliğine Katkı Sağlıyor
Su ürünleri ihracatı 2025te 2,2 milyar doları aştı
Su ürünleri ihracatı 2025te 2,2 milyar doları aştı
Otomotiv Sektörü 41.5 Milyar Dolarlık İhracatla Cumhuriyet Tarihi Rekorunu Kırdı
Otomotiv Sektörü 41.5 Milyar Dolarlık İhracatla Cumhuriyet Tarihi Rekorunu Kırdı
Teknoloji'de Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları SANAL TUŞ 'da saklıdır. Seobaz Haber Teması