Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrasında medya ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu. Miçotakis, NATO’nun birliğinin ve Avro-Atlantik karakterinin korunması için Avrupa ülkelerinin İttifak içinde sorumlulukları paylaşmasının önemine vurgu yaptı. “ABD ve diğer NATO üyeleri arasında denge sağlanması için daha fazla kaynak harcamamız gerekiyor” diyen Miçotakis, ABD Başkanı Donald Trump’ın uzun yıllardır bu görüşü savunduğunu ve kendisine hak verdiğini ifade etti.
Yunanistan’ın savunmaya 2026 yılında gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 3,5’ini harcama hedefini aştığını belirten Miçotakis, ülkenin ekonomik kriz dönemlerinde bile bu oranın yüzde 2’nin üzerinde olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin ABD’den F-35 uçakları alma olasılığı konusunda sorulan bir soruya Miçotakis, sadece Yunanistan’ın kendi planına odaklanarak yanıt verdi. Yunan pilotların 2027’de Yunanistan için temin edilen F-35 uçaklarında eğitim almaya başlayacağını belirten Miçotakis, “Başka ülkelerin savunma sistemlerini yorumlamak benim sorumluluğum değil. ABD’nin kime savunma sistemi satacağını belirlemek de Yunanistan’a düşmez” dedi.
Miçotakis, Türkiye ve Yunanistan arasında verimli ve işlevsel ilişkilere her zaman destek verdiğini vurgulayarak, son dönemde ikili ilişkilerde birçok alanda ilerleme kaydedildiğini belirtti. Başbakan, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapıcı bir iş birliği içinde olmaya devam edeceğini ifade ederek, Türk misafirperverliğini takdir ettiğini ve Türkiye’nin NATO Zirvesi’ni başarılı bir şekilde düzenlediğini söyledi.
İran-ABD ilişkilerine dair bir soruyu yanıtlayan Miçotakis, iyimser olmayı tercih ettiğini ve son aylardaki gerilimin tekrarlanacağına inanmadığını dile getirdi. Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer özgürlüğünün Yunanistan kadar Avrupa ülkeleri ve ABD için de öncelik olduğunu belirten Miçotakis, bu konunun önemine dikkat çekti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]