İçindekiler
Arkeolojik Buluntulardan Derlenen Bilgi Arşivi
CNN’nin haberine göre antropologlar, akıl hastalıklarına yönelik çalışma yapmak üzere, arkeologlar tarafından bulunan iyi korunmuş 4 bin 405 beyin hakkında bilgi arşivi derledi. Beyinler, Kuzey Avrupa’daki turba bataklıklarından, And Dağları’nın zirvelerinden, gemi enkazlarından ve çöl mezarlarından çıkarıldı.
Yeni Araştırma Alanları Açılacak
Güney Danimarka Üniversite Hastanesi’nden Dr. Martin Wirenfeldt Nielsen, veri tabanının antik zamanlardan kalma beyin dokusunu incelemeye imkan tanıyarak yeni çalışma alanları açacağını belirtti. Bu sayede bilim insanları, geçmiş medeniyetlerdeki beyin hastalıklarını günümüzdekilerden ayırt edebilecek.
Antik Beyinlerin Korunma Sırları
Oxford Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Alexandra Morton-Hayward’a göre antik beyinler, şaşırtıcı derecede iyi korunmuş durumda. Morton-Hayward, antik beyinlerin nasıl bu kadar iyi korunduğunu iklim ve çevre faktörleriyle ilişkilendirdi.
Antik Beyinlerin Moleküler Korunması
Morton-Hayward, beynin korunmasında etkili olan dört faktörün yanı sıra beşinci bir mekanizmanın varlığından bahsederek, bu mekanizmanın demir gibi metallerin etkisiyle oluşan bir moleküler çapraz bağlanma olabileceğini belirtti. Bu sayede antik DNA’nın korunduğunu ve insanlar hakkında bilgi sağlayabileceğini ifade etti.