İçindekiler
Suriye’deki Umm-el Marra Kentinden Eski Mezarlar
Bilim insanları, Suriye’nin en eski kent merkezlerinden biri olan Umm-el Marra’daki antik mezarlarda yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaştı.
Altın, Gümüş Takılar ve Kil Silindirler Keşfedildi
Erken Tunç Çağı’na dayanan temelleri bulunan mezarlıklarda gerçekleştirilen kazılarda, altın ve gümüş takılar, 6 iskelet, pişirme kapları, çömlekler ve mızrak ucu gibi eşyaların yanı sıra üzerinde yazılı kil silindirler bulundu. Toplamda 4 adet parmak uzunluğundaki kil silindirler, araştırmacıların dikkatini çekti.
M.Ö. 2 bin 400’lü Yıllara Ait Yazılar
Johns Hopkins Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olan Glenn Schwartz ve ekibi, radyokarbon tarihleme yöntemiyle tarihi doğrulanan yazıların M.Ö. 2 bin 400’lü yıllara ait olduğunu belirledi. Bu keşif, bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğunu ortaya koyarak, alfabenin M.Ö. 1900’den önce Mısır ya da çevresinde icat edildiği inancını sorguluyor.
Yazıların Anlamı ve Önemi
Keşfedilen kil silindirlerin üzerindeki yazıların, mezardan çıkarılan eşyaların kökeni ve sahipleri hakkında ipuçları sağlayabileceği düşünülüyor. Ancak Schwartz, yazıların tercümesi için uygun bir aracın olmaması nedeniyle sadece spekülasyon yapabileceklerini belirtiyor.