13 DW Çalışanı ve Gazeteci Martin Gak Tarafından Ortaya Çıkarılan Gerçekler
DW (Deutsche Welle) yönetiminin Gazze’de soykırım suçu işleyen İsrail’i aklamak için çaba sarf ettiği, 13 DW çalışanı ve kuruluşun eski dini konular muhabiri Yahudi gazeteci Martin Gak tarafından ifşa edildi. El Cezire’ye konuşan ve isimlerini vermek istemeyen gazeteciler, DW’de üst düzey yöneticilerin “devlet statüsü” kazanmadığını öne sürerek haberlerde “Filistin” ifadesinin kullanılmasını engellediğini aktardı.
Çalışanlar Tarafından İfade Edilen Eleştiriler
DW çalışanları, canlı yayın sırasında Filistin yanlısı görüşlere karşı önceden onaylanmış söylemlerle sunuculara destek sağlandığını ve “antisemitizme farkındalık” oturumları düzenlendiğini belirtti. Ayrıca, DW’nin İsrail’in saldırılarında öldürülen çocuklara ilişkin görüntüleri “sahte” olarak nitelendirdiğini ve “etik” nedenlerle yayımlamama kararı aldığını ifade etti. Çalışanlar, Filistin lehine görüşlerin canlı yayınlarda verilmemesi için çeşitli önlemlerin alındığını aktardı.
İstifa Eden Martin Gak ve Diğer Çalışanların Açıklamaları
İstifa eden DW çalışanı Martin Gak, yazdıkları her şeyin büyük bir dikkatle okunduğunu ve DW’nin basın özgürlüğünden bahsetse de bunun sadece bir ağız gargarası olduğunu söyledi. Diğer çalışanlar da, sürekli İslam karşıtı söylemler duyduklarını ve yöneticilerin Filistin halkının yaşadığı acıları küçümsediğini ifade ettiler. Bir çalışan, “Gazze’de güvenli yer olmadığını duyduğumuzda, neden Filistinli sivillerin Hamas tünellerinde saklanmadığını soruyorlar” şeklindeki söylemlerin, Filistinlilerin hayatlarını küçümseyen tutumun bir göstergesi olduğunu belirtti.
Bu skandal ifşa, DW yönetiminin İsrail yanlısı politikaları ve Filistin lehine görüşlerin baskı altında tutulmasıyla ilgili önemli bir tartışma başlattı. DW’nin basın özgürlüğüne verdiği önemin sorgulanmasına neden oldu.