İçindekiler
- 1 “MESSAGE” Deneyi ile Yaşlanma Etkileri İnceleniyor
- 2 Deneyle Genlerin Uzay Görevleri ve Bağışıklık Sistemi İlişkisi Araştırılıyor
- 3 Astronot Gezeravcı’nın 8 Deneyi Daha Hayata Geçirildi
- 4 Uzayda Bitkilerin Geliştirilmesi ve Hayati Tepkimelerin Araştırılması
- 5 “OKSİJEN SATURASYONU” Deneyi ile Düşük Yer Çekimi Etkileri Araştırılıyor
“MESSAGE” Deneyi ile Yaşlanma Etkileri İnceleniyor
Astronot Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirdiği deneylerine bir yenisini ekledi. Bu kez “MESSAGE” isimli deneyi hayata geçiren Gezeravcı, Üsküdar Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan’ın proje yürütücüsü olduğu bu deneyde, uzaydaki mikrogravite ortamının yaşlanma üzerindeki etkilerini inceliyor.
Deneyle Genlerin Uzay Görevleri ve Bağışıklık Sistemi İlişkisi Araştırılıyor
“MESSAGE” deneyinde, henüz işlevi tam olarak keşfedilememiş genlerin ve bunların uzay görevlerindeki etkilerinin bağışıklık sistemiyle ilişkisi araştırılıyor. Bu etkilerin tespit edilebilmesi amacıyla hem yeryüzünde hem de uzayda Astronot Gezeravcı’nın kan örnekleri alınıyor. Görev sonunda, Gezeravcı dünyaya iniş yaptıktan sonra tekrar kan örnekleri alınacak.
Astronot Gezeravcı’nın 8 Deneyi Daha Hayata Geçirildi
Bugüne kadar ISS’de bulunduğu süre boyunca 8 farklı deneyi hayata geçiren Astronot Gezeravcı, dün ise Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerisi olan “PRANET” deneyini gerçekleştirdi. Ayrıca “gMetal” ve “EXTREMOPHYTE” deneylerine de devam eden Gezeravcı, aynı zamanda “CRISPR-GEM” ve “UzMAn” deneylerinde de çalışmalarını sürdürüyor.
Uzayda Bitkilerin Geliştirilmesi ve Hayati Tepkimelerin Araştırılması
“CRISPR-GEM” deneyiyle Gezeravcı, uzayda yaşayacak insanların ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontroller için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik çalışmalara başladı. Ayrıca, mikroalg türlerinin uzaydaki yaşam destek sistemlerinde kullanılabilirliğini araştıran “UzMAn” deneyine de devam ediyor.
Diğer yandan “ALGALSPACE” deneyiyle Gezeravcı, uzayda alglerin karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme ve yaşam destek sistemlerinde kullanılmasını araştırıyor. “VOKALKORD” deneyi ise düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanması üzerine çalışıyor.
“OKSİJEN SATURASYONU” Deneyi ile Düşük Yer Çekimi Etkileri Araştırılıyor
“OKSİJEN SATURASYONU” deneyiyle Astronot Gezeravcı, yapay zeka desteğiyle havadaki oksijen seviyesinin hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanmasını hedefliyor.