Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte sivrisinek şikayetlerinin de ardı arkası kesilmiyor.
Özellikle son günlerde hastaneye başvuruların da artmasıyla birlikte uyarılarda bulunan Türkiye Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, Asya kaplan sivrisineğinin zehirli olmadığını ancak kan emme sırasında salgıladığı bir maddenin reaksiyona ve ciddi cilt lezyonlarına sebep olduğunu belirterek, “Kan emdikten sonra ölmemesi ve birkaç kez kan emebilmesi nedeniyle hastalık bulaştırma riski de yüksek oluyor” dedi. Demet Can, ısırma sonrası ilk olarak yapılacak tedavi yöntemlerini de anlattı.
Başta İstanbul olmak üzere pek çok yerde son günlerde sivrisinek ısırığından kaynaklı kaşıntı ve yara şikayetiyle hastanelere başvurular artıyor. Kızarıklık, kabarıklık, yanma ve kaşıntı ile adeta alerjik reaksiyon şeklinde kendini gösteren bu duruma saldırgan bir sivrisinek türü olan “Asya kaplansivrisineği” neden oluyor. Küresel ısınma nedeniyle daha da yaygınlaşan Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus), klasik sivrisinekler gibi sadece gece değil, günün her saatinde hareket edip canlılara saldırıyor. Asya kaplan sivrisineği, vücudunda ve bacaklarında göze çarpan siyah ve beyaz işaretlere sahip oldukları için kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Asya kaplan sivrisineğinin zehirli olmadığını ancak kan emme sırasında salgıladığı bir madde ile alerjik reaksiyona ve ciddi cilt lezyonlarına sebep olduğunu belirten AİD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, sineğin kan emdikten sonra ölmemesi ve birkaç kez kan emebilmesi nedeniyle hastalık bulaştırma riskinin de yüksek olduğuna işaret ediyor.
SKEETER SENDROMUNA DİKKAT!
“Genelde sivrisinek ısırmalarında normal reaksiyon, ısırık yerinde yaklaşık 20 dakikada zirveye ulaşan kızarıklık ve şişlik ortaya çıkmasıdır. Yanma ve kaşıntıya yol açan bu şişlik nohut tanesi büyüklüğündedir, 24 ila 36 saat içinde düzelir” diyen Demet Can, “Ancak sivrisinek alerjisi olan kişilerde ağır cilt bulguları gözlenir. “Skeeter sendromu” olarak tabir edilen ve 10 cm’ye uzanan kaşıntılı, ağrılı, kızarık, büyük lokal şişliklerin ortaya çıktığı bu durum 3 ila 10 gün sürebilir. Asya kaplan sivrisineği ısırması sonrası sivrisinek alerjisinde gördüğümüzden çok daha ağır cilt bulguları ortaya çıkabilir ve oldukça uzun sürer” şeklinde konuştu.
“İLK OLARAK SOĞUK UYGULANMALI”
İlk yapılacak tedavinin soğuk kompres uygulaması olduğunu ifade eden Demet Can, sivrisineğin ısırdığı yere soğuk uygulayarak ağrı ve kaşıntının azalabileceğini ancakyakınmaların hızlı bir şekilde geçmeyeceğini söyledi. Kısa süreli antihistaminik adı verilen alerji ilaçları kullanmanınuygun olduğunu ifade eden Can, bu ilaçların kaşıntıyı azaltacağını, ısırılan yerin kaşımanın yapacağı tahribat ile yaraya ve enfeksiyona dönüşmesini engelleyeceğini belirterek sözlerini tamamladı.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Hakkında:
Ülkemizde alerji ve immünoloji alanında kurulan ilk dernek olan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), erişkin- çocuk alerji ve klinik immünoloji uzmanlarını bir çatı altında toplamaktadır. Alerji ve Klinik İmmünoloji biliminin ve hizmetinin ülkemizde gelişimine katkı sağlamayı ve alerjik – immünolojik hastalıklar konusunda toplumda farkındalık oluşturulmasını hedefleyen AİD, uluslararası katılımlı kongre ve bilimsel toplantılar gerçekleştirerek branş hekimlerinin ve ilişkili sağlık personelinin en yeni bilgiler ile güncellenmesi sağlanmaktadır. Uluslararası bilimsel kurumlarla (AAAAI, EAACI, SIAF, WAO) iş birliği yapan dernek bu iş birliklerinin ışığında uluslararası kurumların düzenlediği kongre ve kursları ülkemizde başarıyla gerçekleştirmiş, ülkemizi başarıyla temsil ederek biliminin ilerlemesine önemli bir katkı sunmuştur. Yine farkındalık yaratma misyonuyla öne çıkan dernek, üyeleri için bilimsel toplantılara katılımı için maddi destek sağlamakta dernek üyeleri dışında da bedelsiz bir şekilde kurs ve okul şeklinde çeşitli eğitim toplantıları düzenlenmektedir.