İçindekiler
CERN Bilim İnsanları, Gizli Parçacık Arayışı İçin Çalışmalarına Başladı
BBC’nin haberine göre, CERN’de görevli bilim insanları, parçacık fiziğinin standart model kuramına göre evreni oluşturan 17 temel parçacık arasında yer alabileceği düşünülen **hayalet parçacıkların** keşfi için yeni bir araç geliştirmek üzere çalışmalara başladı.
SHiP: Gizli Parçacık Arayışı
Geliştirilen araç, “Gizli Parçacık Arayışı (SHiP)” adıyla anılıyor. Bilim insanları, galaksilerin hareketlerinde gözlemlenebilen parçacıkların evrenin yaklaşık yüzde 5’ine denk geldiğini ve geri kalanının **”hayalet”** ya da **”gizli”** parçacıklardan oluşabileceğini belirtiyor.
Yüksek Hassasiyetiyle Dikkat Çeken Yeni Araç
Yeni cihaz, parçacıkları sert yüzeyde parçalayabilme özelliğine sahip olacak. Bilim insanları, bu cihazın Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndan (LHC) **1000 kat daha hassas** olduğunu vurguluyor. Hassaslığı sayesinde yeni aracın parçacıkları keşfetme ihtimalinin daha yüksek olduğuna inanılıyor.
2023’te Başlayacak Olan Deney
Projenin araştırmacılarından Profesör Andrey Golutvin, yeni cihaz yardımıyla yürütülen deneyin gizli parçacıkların arayışında yeni bir dönemi başlatacağını ifade ediyor. Golutvin, deneyin sonucunda parçacık fiziğindeki **ana problemlerden çoğunun çözülebileceğini** belirtiyor. SHiP’in yeni partikülleri aramaya **2030** yılında başlaması planlanıyor.