1. Ana Sayfa
  2. İncelemeler
Trendlerdeki Yazı

Deprem Riski Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Devlet Üzerinden Deprem Dayanıklığı Sorgulama

Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde 6 Şubat 2023 sabah saatlerinde meydana gelen şiddetli depremlerin ardından aynı gün öğle saatleri itibarıyla Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha yaşanmıştı.

Deprem Riski Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Devlet Üzerinden Deprem Dayanıklığı Sorgulama
0

Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde 6 Şubat 2023 sabah saatlerinde meydana gelen şiddetli depremlerin ardından aynı gün öğle saatleri itibarıyla Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha yaşanmıştı.


10 ilde de hissedilen şiddetli depremler nedeniyle çok sayıda bina enkaza dönüşmüştü. Türkiye’yi yasa boğan ve gece boyunca da devam eden artçı depremlerin ardından vatandaşlar Türkiye Deprem Haritası’nı araştırmaya başladı.

Evinin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyenler ‘deprem riski sorgulama’ ekranını aratıyor. Peki, Deprem riski sorgulama nasıl yapılır? Evim depreme dayanıklı mı? AFAD’ın e-Devlet sistemi üzerinden yayınlamış olduğu ‘Deprem Riski Sorgulama’ ekranından evinizin depreme olan dayanıklılığını öğrenebilirsiniz. İşte Türkiye Deprem Haritası ve e-Devlet AFAD deprem riski sorgulama ekranı…

Türkiye Deprem Tehlike Haritası 2023

AFAD’dan edinilen bilgiye göre yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriye uygun olarak hazırlandı. Ayrıca yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilerek, “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırıldı.

Deprem tehlike haritasının risk haritası olmadığı, risk haritası olabilmesi için bu tehlike haritası üzerindeki yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerektiği belirtildi.

Yeni haritanın, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlandığı bildirildi.

Acil toplanma alanları da sorgulanabilecek

Korkutan depremlerin ardından vatandaşlar tarafından en çok merek edilen ve sorgulanan bir diğer nokta ise deprem sonrasındaki güvenli toplanma alanlarının neresi olduğu oldu. Vatandaşlar bu sorgulama haritası üzerinden, yaşanabilecek herhangi bir depremde AFAD tarafından belirlenen acil toplanma alanlarını da öğrenilebilecek.

Fay hattı sorgulaması nasıl yapılır?

AFAD ve MTA tarafından oluşturulan ve sürekli güncellenen fay hattı haritasına E-Devlet üzerinden kolayca ulaşılabiliyor. İkamet ettiği semtin deprem riskini sorgulamak isteyen vatandaşların, https://tdth.afad.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak ikamet ettikleri bölgenin koordinat ve adres bilgilerini girmeleri yeterli olacak.

https://tdth.afad.gov.tr üzerinden E-Devlet bilgilerinizle giriş yapın.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

SanalTus.Com Administrator

Yorum Yap